Nagyvilág

Obamának jól jött a pénzügyi krízis

A pénzügyi válság átírja az amerikai elnökválasztási versenyt; több, korábban republikánus állam szavazói a pénzügyi válság miatt a demokraták felé fordulnak. Barack Obama akár sima győzelmet is arathat a novemberi voksoláson - állapították meg amerikai liberális lapok a hét végén.

A Wall Street krízise és a gazdaság gyengélkedése valósággal átrajzolja a kampány kereteit; megvalósulni látszik a demokrata elnökjelölt azon nagyívű stratégiája, hogy republikánus területre hatolva fontos államokat hódítson el a kormánypárttól és John McCaintől – írta a vasárnap The New York Times. Az arizonai szenátor ezzel egyidejűleg arra kényszerül, hogy leszűkítse kampányát, és lemondjon a térnyerésről a demokrata szövetségi államokban.

A lap szerint Obamának legalább 9 olyan államban nyílik esélye győzelemre, ahol 2004-ben George Bush elnök biztos győzelmet aratott, s amelyekről korábban egyik oldal sem tételezte fel, hogy színt, pártot válthat. McCain ezzel szemben már csak négy olyan államban harcol, ahol négy éve a demokraták győztek.

A The Washington Post úgy fogalmazott, hogy a gazdasági zavarok védekezésre kényszerítik McCain stábját, s ez módosítja a verseny állását az úgynevezett harctéri államokban. Obama az utóbbi két hétben nemcsak országosan növelte előnyét, de azokban az államokban is, amelyekben minden bizonnyal eldől majd a novemberi választás sorsa.

A fővárosi újság a McCain-kampány visszaszorulásának jeleként említi, hogy a szenátor kivonult Michiganből, lemondott arról az ipari államról, amelynek meghódításáért korábban intenzív küzdelmet folytatott. A gazdasági nehézségek különösen keményen érintették Michigan népességét, s ez McCain számára elérhetetlenné teszi a győzelmet.

McCainnek ezenkívül több, bázisának számító államban is küzdenie kell az elsőségért: Iowa és Új-Mexikó vagy Colorado és Virginia ma már enyhén Obama felé hajlik. Az illinois-i szenátor már olyan államokban is megvetette a lábát, például Észak-Karolinában és Indianában, amelyek eddig a demokraták számára érinthetetlen területek voltak. A tekintélyes washingtoni Brookings Intézet több kutatója megelőlegezi: Obama földcsuszamlásszerű győzelmet arathat egy hónap múlva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik