Nagyvilág

Nem működik az ungvári egyetem magyar nyelvű kara

Lezárva tartják Ungváron a nemzeti egyetem tíz napja ünnepélyesen megnyitott magyar tannyelvű humán- és természettudományi karának épületrészét, annak helyiségeibe nem engedik be a diákokat - írta a hétvégén az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos ukrajnai lap.

A magyar oktatási nyelvű karon október elsején 300 magyar nemzetiségű diáknak kellett volna megkezdenie a tanulmányait. Az újság értesülései szerint azonban olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy a magyar állam 68 millió forintos támogatásából kialakított tantermekbe valamelyik ukrán nyelvű kart költöztetik be. A lap érdeklődésére a magyar kar egyik magát megnevezni nem akaró munkatársa elmondta: van némi igazság a pletykákban, jóllehet a hivatalos álláspont az, hogy a tantermeket műszaki okból nem vehetik birtokukba a diákok.

A lap újságírójának telefonon feltett kérdésére az egyetem rektori hivatalának név nélkül válaszoló munkatársa felháborodva jegyezte meg, hogy a magyarokkal folyton baj van. Ezután kifejtette: az épületszárny még nem áll készen, nincs minden bútor és berendezési tárgy a helyén, nem szerelték fel a táblákat, és nem rendezték be a dékáni hivatalt sem.

Ugyanakkor Petro Lizanec professzor, a magyar kar dékánja az újságnak azt nyilatkozta, hogy nincs semmi gond a magyar történelem és európai integráció, valamint fizika és matematika szakokat egyesítő humán- és természettudományi karral. Szerinte a problémák megoldódtak, és hétfőtől a diákok fokozatosan vehetik birtokba a tantermeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik