Külföld

Nem indul az MPP a választásokon

admin
admin

2008. 10. 05. 17:30

Korábbi döntését fenntartva a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetősége a hét végén úgy határozott, hogy nem indul pártként a november végi romániai parlamenti választásokon, hanem független jelölteket támogat.

Szász Jenő, az MPP elnöke közölte: a párt megyei szervezeteinek vezetőiből, valamint polgármestereiből álló grémium 23-6 arányban döntött független jelöltek indítása mellett.Az MPP elnöke kifejtette: néhány függetlent, de olyan képviselő- és szenátor-jelöltet is támogatnak, akik más szervezetek színeiben indulnak ugyan, de vállalják az MPP programját és célkitűzéseit.

Szász szerint ezzel a döntéssel az MPP bölcsnek bizonyult, hiszen a pártként való indulással azt kockáztatták volna, hogy sem ők, sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem jut be a parlamentbe. Az MPP még nem hozta nyilvánosságra a támogatott személyek névsorát. Egyelőre csak Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd jelentette be, hogy Maros megye egyik szenátori választókerületében függetlenként méretteti meg magát. Őt az MPP is támogatja.

A polgári párt elnöke a Transindex hírportálnak elmondta: célkitűzésük az, hogy mind Hargita, mind Kovászna megyében három képviselői és egy szenátori mandátumot szerezzenek.
A romániai magyar pártnak azért kellett ismét napirendre tűznie ezt a kérdést, mert a függetlenek támogatásáról korábban meghozott döntés elégedetlenséget szült a párt Kolozs és Kovászna megyei szervezeteiben.

Gazda Zoltán, az MPP Kovászna megyei szervezetének alelnöke szombaton úgy nyilatkozott: elfogadja a többség akaratát, de ő személyesen nem vesz részt a független jelöltek kampányában. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy frissen bejegyzett párt nem vesz részt a választásokon, ehelyett pedig függetleneket támogat. A romániai választási törvény szerint az RMDSZ-nek 5 százalékot kell elérnie, vagy legalább hat képviselői és három szenátori mandátumot kell szereznie ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. Független jelöltek abban az esetben kerülhetnek be a törvényhozó testületbe, ha az egyfordulós szavazáson 50 százalék plusz egy szavazatot szereznek saját választókerületükben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.