Nagyvilág

Megnyerhetetlen az afganisztáni háború?

"Megnyerhetetlennek" nevezte a tálibok elleni háborút az afganisztáni Hilmend tartományban harcoló brit erők parancsnoka; a tábornok a harcoló felek tárgyalásos megállapodását valószínűsíti.

Mark Carleton-Smith dandártábornok a The Sunday Timesnak azt mondta: “csökkenteni kell” az afganisztáni háborúval kapcsolatos elvárásokat, mert “ezt a háborút nem fogjuk megnyerni”. Hozzátette: a brit közvéleménynek nem szabad “döntő katonai győzelmet” várnia, ehelyett fel kell készülnie a tálibokkal kötendő megállapodás lehetőségére.

A tábornok szerint olyan, “kezelhető szintre” kell visszaszorítani a felkelést, amely már nem jelent stratégiai fenyegetést, és amellyel az afgán hadsereg is képes szembeszállni.

Az egyik legnagyobb londoni hadászati-külpolitikai kutatóműhely, a Királyi Külügyi Intézet – székháza után közkeletű nevén Chatham House – e témának szentelt, néhány hónapja kiadott jelentése szerint a kivezényelt erők alacsony létszáma miatt a külföldi hadikoalíció – jóllehet képes taktikai győzelmeket aratni a tálibok felett, és rövid időre ellenőrzése alá tud vonni egyes térségeket – végső vereséget nem tud mérni a tálib erőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik