Nagyvilág

Izrael: Észak-Korea fölfegyverzi a Közel-keletet

Izrael megvádolta Észak-Koreát, hogy tömegpusztító fegyvereket és ballisztikus rakétákat adott el hat közel-keleti országnak, amelyek ily módon megszegték fegyverzetkorlátozási vállalásaikat.

A vád Izrael képviselőjének szájából hangzott el szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi közgyűlésén, amely egyhangúlag elfogadott határozatban szólította fel Phenjant: állítsa le atomprogramja újraindításának előkészületeit.

Izrael vádol

“Miközben a nemzetközi közösség Észak-Korea nukleáris tevékenységére és arra összpontosít, hogy az ország megszegi az e tevékenysége ellenőrzésére kötött megállapodásokat, a Közel-Kelet a végső haszonélvezője Phenjan vakmerő ténykedésének. Észak-Korea már régóta hozzájárul ahhoz, hogy veszélyes tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták terjedjenek el a Közel-keleten” – jelentette ki Dávid Danieli izraeli küldött.

“Van legalább fél tucat olyan ország a térségben, amelyek még csak látszólag sem vetik alá magukat a fegyverzetellenőrző intézmények vizsgálatának, hivatalos politikájuktól szándékosan eltérően cselekednek, megszegik fegyverzetkorlátozási vállalásaikat, és főleg feketepiacokon, illetve titkos csatornákon keresztül buzgón vásárolnak Észak-Koreától” – tette hozzá.

Danieli nem nevezte meg a hat országot, de nyugati hírszerzési és fegyverzetellenőrzési szakemberek szerint Irán, Szíria, Líbia és Szaddám Huszein vezetése alatt még Irak is kapott észak-korai katonai segítséget, amely részben hozzájárulhatott ahhoz, hogy tömegpusztító fegyvereket legyenek képesek előállítani. Az izraeli küldött szerint a nemzetközi közösség nem fordít kellő figyelmet Észak-Korea ilyen jellegű tevékenységére – mondta.

Titkos atomprogramok?

A Nyugat gyanúja szerint Iránnak és Szíriának ma is van titkos atomprogramja, emiatt a NAÜ vizsgálatot folytat ellenük.
Maga Izrael két olyan kezdeményezés célpontja a NAÜ-ben, amelyek során arab országok szeretnék elérni, hogy a szakosított ENSZ-szervezet szólítsa fel a zsidó államot: a Közel-Kelet atomfegyverektől való mentessége érdekében semmisítse meg titkolt nukleáris arzenálját – amellyel monopolhelyzetben van a térségben -, csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez, és tegye lehetővé, hogy a NAÜ teljes körű ellenőrzést végezhessen az országban.

Arab országok már korábban is benyújtották ilyen értelmű javaslataikat, de a közgyűlés leszavazta azokat. Ezek az országok a mostani közgyűlés kezdetén azzal fenyegetőznek, hogy minden kérdésben – még a könnyű egyezséget ígérőkben is – szavazást kérnek, vagyis lassítják a döntéshozatalt, ha ezúttal sem szavazzák meg határozattervezeteiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik