Nagyvilág

Európai kulcsállamok is kisegítik a bankokat

A világ fejlett ipari államait tömörítő Nyolcak (G8) négy európai tagja - Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia - szombaton Párizsban egyetértett abban, hogy támogatni kell a bajba jutott pénzintézeteket, de ezt minden egyes államnak a maga eszközeivel kell megcselekednie.

Nicolas Sarkozy francia elnök a csúcstalálkozó után közölte: az Európai Bizottságnak rugalmasnak kell lennie a vállalkozásoknak juttatandó állami segítségre vonatkozó szabályok alkalmazásában.
Egyetértettek abban, hogy a válságnak a felelősökre nézve következményekkel kell járnia, s a bajba jutott bankok részvényeseinek át kell vállalniuk a teher egy részét.

A találkozón a házigazda Nicolas Sarkozyn kívül Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Gordon Brown brit miniszterelnök vett részt. Brown Párizsba érkezése előtt közölte: a kisvállalkozások megsegítésére a minicsúcson 12 milliárd font (15,3 milliárd euró) értékű európai alapra kíván javaslatot tenni partnereinek.

A 27 tagnak közösen kell majd határoznia

A tanácskozásra meghívást kapott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az eurocsoport és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi bank elnöke is.
Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke egy madridi gazdasági konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a “G4-ek” Párizsban csak javaslatokat fogalmazhatnak meg, az érdemi döntésekről a 27 unió tagállamnak együtt kell majd határoznia.

A Párizsban elhangzottak értelmében a négy ország csúcstalálkozót akar a leginkább érintett országok részvételével a világ pénzügyi rendszerének megreformálására. A csúcsértekezletet minél hamarabb meg kell szervezni, a pénzpiac minden szereplőjének, például a minősítő ügynökségeknek, a speciális befektetési alapoknak szabályoknak kell alávetniük magukat.

Rugalmasan kezelnék a stabilitási paktumot

Tekintettel a súlyos pénzügyi válságra, a négy legnagyobb EU-tag az úgynevezett stabilitási paktum rugalmas kezelésére is felhívta a figyelmet. A stabilitási paktum értelmében a tagállamokban az államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a bruttó hazai (össz)termék három százalékát.

Jelenleg azonban figyelembe kell venni a rendkívüli helyzetet – jelentette ki Nicolas Sarkozy, hozzátéve: Franciaország esetében ezt ő meg is fogja tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik