Nagyvilág

Palin belenézett Biden szemébe

Washingtonban reformokra van szükség, ezért kell John McCain személyében egy igazi független politikust a Fehér Házba küldeni - hangsúlyozta Sarah Palin republikánus alelnökjelölt a vetélytársával, a demokrata párti Joe Bidennel folytatott csütörtök esti televíziós vitában.

Joe Biden, aki 26 éve szenátor, a külügyi bizottság elnöke és McCain régi barátja, azt mondta a republikánus elnökjelöltről: gazdaságpolitikájában lemaradt”, hiszen néhány hete még az amerikai gazdaság erős alapjairól beszélt, most viszont már válságot emleget.

A múlt heti első elnökjelölti vitához hasonlóan a Missouri állambeli St. Louisban rendezett alelnökjelölti összecsapás is a pénzügyi válságot érintő kérdésekkel kezdődött.

Félretenné a pártoskodást

Az ismeretlenségből az országos politikába berobbant Sarah Palin alaszkai kormányzó, akinek ez volt az első nagy megméretése az országos nyilvánosság előtt, megvédte McCaint: azt mondta, a szenátor az amerikai munkaerőre utalt, amely Palin szerint a legerősebb a világon, amikor erős gazdasági alapokról beszélt. Hangsúlyozta, McCain végig a pártos politizálás félretételét szorgalmazva ösztönözte a válság megoldását.

Biden azt mondta, McCain a Bush-kormány nyolcévi politikáját folytatná. Palin azt állította, Biden és Barack Obama, a demokrata elnökjelölt a legnagyobb adóemeléseket szavazták meg, és Obama több milliárd dolláros tervezett kiadásai nem segítenék az amerikai gazdaságot.

Palin hangsúlyozta, hogy erős ellenőrzésre van szükség a gazdaság irányításában, amire Biden közölte, hogy McCain mindig a dereguláció híve volt.

Szembenézés

Sarah Palin, aki az első női alelnökjelölt a Republikánus Párt részéről, a vita során nem kerülte a szemkontaktust Bidennel, ellenlábasa felé fordulva közölte kritikáját. Az első elnökjelölti vita után McCaint bírálták, amiért nem nézett Obama szemébe; elemzők szerint ez is szerepet játszott Al Gore 2000. évi, illetve Richard Nixon 1960-as rossz szereplésében.

Palin és Biden egyetértett: nem támogatják az azonos neműek házasságát. A két jelölt közötti első közös pontot visszafogott morajlással fogadta a közönség.

Párbeszéd

Irán kapcsán Palin bírálta Obamát, amiért közvetlen kapcsolatokat szorgalmazott Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel, aki le akarja törölni a térképről Izraelt, gyűlöli Amerikát és meg akarja semmisíteni értékeit. Biden azzal vágott vissza, hogy öt volt amerikai külügyminiszter a közelmúltban egyetértett, párbeszédre van szükség Teheránnal.

Palin kifejtette: a republikánusoknak van tervük az iraki kivonulásra, de Amerikának győznie kell, nem veszíthet az al-Kaida, a szélsőségesek ellen. Emlékeztetett, hogy Biden korábban azt mondta Obamáról, nincs felkészülve a főparancsnokságra, és mint hozzátette, tiszteletben tartja ezt a véleményét.

Fehér zászlós

Biden közölte, Obama 16 hónapon belül kivonná Irakból az amerikai csapatokat, és Obamának az iraki háború lényegét illetően igaza volt, McCain viszont tévedett, kezdettől fogva hibásan ítélte meg a helyzetet, Dick Cheney alelnök politikáját követte. Palin szerint Obama kivonulási terve a „fehér zászlós megadással” ér fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik