Nagyvilág

Ukrajna fegyvert szállított Grúziának

Alkotmányos felelősségre vonás fenyegeti Viktor Juscsenko ukrán elnököt, mert az ő utasítására, országa védelmi képességeinek kárára szállítottak fegyvereket Ukrajnából Grúziába a déloszét hadművelet végrehajtásához - írja az Izvesztyija.

A moszkvai napilap azt állítja, hogy Juscsenko utasítására az ukrajnai hadsereg használatában lévő fegyvereket adtak el Grúziának, az ország védelmi képességeinek kárára. Az ukrán fegyvereladások Miheil Szaakasvili grúz elnök hatalomra kerülésével lódultak meg. Tbiliszi elsősorban támadó fegyverek iránt érdeklődött, kiválasztásukkor pedig amerikai szakértők segédkeztek.

Az idén Ukrajna ráadásul olyan, kísérleti stádiumban lévő, Skval típusú harci modult adott el Grúzának, amelyet még az ukrán hadseregben sem állítottak hadrendbe. Kijev Grad típusú sorozatvetőket is szállított, amelyekkel a grúz haderő augusztus 8-án “megpróbálta a földdel egyenlővé tenni Chinvalit”.

“Grúzia a legelejétől fogva támadó háborút akart vívni nemcsak Dél-Oszétia, hanem Oroszország ellen is” – írja a lap, amely szerint az ukrán elnök
tisztában volt azzal, hogy “ki ellen fegyverzi fel Szaakasvilit”.

“Minden grúziai fegyverszállítást nemcsak Viktor Juscsenko tudomásával, hanem közvetlen utasítására zajlott. Ő kétségtelenül tudott Miheil Szaakasvili készülő katonai agressziójáról” – olvasható az Izvesztyijában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik