Nagyvilág

Kína eltitkolta a melaminbotrányt?

Több friss információ azt sejteti, hogy a kínai hatóságok már az augusztusi olimpiai játékok előtt tudtak az országot megrázó tejmérgezésről, de a Pekingben rendezett nagy sportesemény miatt titokban tartották azt - állította csütörtöki számában a La Libre Belgique című belga napilap.

Az újság idézi egy kantoni hetilap főszerkesztőjének blogbejegyzését, amely szerint szerkesztőségét már júliusban értesítették csecsemők nyugtalanító kórházi haláláról. Fu Csian-feng – azóta az internetről levett – naplórészlete szerint akkor egyik munkatársát sem tudta szabaddá tenni, hogy utánajárjon az ügynek, és emiatt most „mélységesen bűnösnek” és „kudarcot vallottnak” érzi magát.

Másfelől a hivatalos kínai pártlap írt arról a minap, hogy a tejmérgezésben leginkább érintett vállalat, a Sanlu néhány nappal az olimpia előtt arra kérte a helyi hatóságokat, hogy kommunikációja útján „segítsen kedvező médiakörnyezetet teremteni a cég problematikus termékeinek visszahívásához” – emlékeztetett a La Libre Belgique.

Kínában eddig négy újszülött halt bele a melaminnal szennyezett tápszertől kialakult vesebántalmakba, és több mint ötvenezer gyermek betegedett meg. A szennyezés azóta más termékekre és a kínai határokon túlra is kiterjedt, de azok esetében egyelőre nem okozott megbetegedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik