Külföld

Kiadták a horvátok sikkasztó tábornokát

admin
admin

2008. 10. 02. 14:13

Kiadták Horvátországnak csütörtökön az osztrák hatóságok Vladimir Zagorec horvát extábornokot, akit Zágrábban több millió eurós sikkasztással és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak.

A 2000 óta Bécsben élő volt védelmi miniszterhelyettest a horvát légitársaság gépén szállították Zágrábba, ahol a remetineci börtönbe vitték.

A nyugalmazott tábornok az 1991-95-ös horvátországi háború idején a miniszter helyetteseként a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből – a zágrábi ügyészség vádirata szerint – több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott. Konkrétan az a gyanú merült fel ellene, hogy a fegyvervásárlások fedezeteként a védelmi tárcánál letétbe helyezett, 3,8 millió eurót érő ékszereket ellopta.

A volt katona tőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette. A horvát sajtó szerint hozzávetőleg 26 millió eurós vagyonával ő a balkáni ország egyik leggazdagabb embere.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.