Nagyvilág

Obama és McCain támogatja a bankmentő csomagot

A két nagy amerikai párt elnökjelöltje egyaránt támogatásáról biztosította vasárnap a kormány 700 milliárd dolláros bankmentő segélycsomagját; a politikusok azon versengenek, ki mennyire tudta befolyásolni a pénzügyminisztérium tervezetét.

A kongresszus és az adminisztráció képviselői napok óta tartó maratoni tárgyalások után vasárnap hajnalban jelentették be: elvi megállapodást kötöttek a bankmentő csomagról.

A súlyos pénzügyi válság az elnökválasztási kampány központi kérdésévé vált. Obama és McCain is úgy tünteti fel magát: vetélytársánál alkalmasabb arra, hogy a gazdasági krízisből kivezesse az országot. A legfrissebb felmérések szerint, a gazdasági kérdések előtérbe kerülésével Obama ismét némi előnyre tett szert, elolvadt McCain előnye, amelyet a republikánus konvenció után, Sarah Palin alelnöki jelölésével szerzett.

Obama egy detroiti kampánygyűlésen vasárnap kifejezte reményét, hogy a 700 milliárdos csomagról szóló törvényt gyorsan elfogadja a kongresszus. Hangsúlyozta, a javaslat tartalmazza azokat a fogyasztóvédelmi passzusokat, amelyeket ő is támogatott. “Most kell cselekednünk, felelősséggel (…) az önök állását, megtakarításait, egész iparágakat, az egész gazdaság stabilitását fenyegeti veszély” – mondta a 35 ezres tömeg előtt. Nem mulasztotta el, hogy McCain gazdasági elképzeléseit idejétmúltnak nevezze.

McCain az ABC-nak adott interjúban kifejtette, “ezt mindannyian nehezen fogjuk lenyelni (…) de a semmittevés egyszerűen nem járható út”. A republikánus szenátor közölte, hogy a javaslatban szerepel a pénzügyminisztert felügyelő bizottság felállítása és a csúcsvezetők végkielégítésének korlátozása, ezekhez ő ragaszkodott. Obama a CBS-nek azt mondta, McCainnek nem volt érdemi szerepe az egyeztetésekben, ő viszont napi kapcsolatban volt a miniszterrel.

Nancy Pelosi házelnök vasárnap közölte, hogy a képviselőház remélhetőleg már hétfőn szavaz a törvényjavaslatról.

Newt Gingrich, a képviselőház egykori republikánus elnöke az ABC televízióban Henry Paulson pénzügyminisztert lemondásra szólította fel. Kifejtette, “amerikaiatlannak” tartja, hogy a pénzügyi tárca vezetője dollármilliárdokat kér csődbe jutott Wall Street-i cégek kisegítéséhez. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Paulson minisztersége előtt az egyik legnagyobb befektetési bank, a Goldman Sachs igazgatója volt. Gingrich szerint “Paulson végtelenül félreértette az amerikai rendszer természetét”, szerinte a 700 milliárdos kérés a hatalom olyan centralizációját jelenti, amely “teljesen amerikaiatlan”. A volt házelnök szerint elhibázott a szövetségi tőkeinjekciós terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik