Nagyvilág

Nincs ellenzéki a fehérorosz parlamentben

Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem került be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott választáson - jelentette be hétfőn a fehérorosz központi választási bizottság elnöke. Az ellenzék részben bojkottálta a választásokat.

Ligyija Jermosina szerint az új parlamentbe zömében a régi törvényhozás képviselői kerültek be, akik a helyi hatalmi szervek és egészségügyi intézmények, illetve nagyvállalatok vezetői közül kerültek ki.

Még a részeredmények ismertetése előtt néhány száz ellenzéki tüntetett vasárnap este Minszk központjában, a tiltakozók Európa utolsó diktátorának nevezték a fehérorosz elnököt, és választási bohózatnak minősítették a vasárnapi szavazást.

A részvételi arány 75,3 százalékos volt. A 110 parlamenti mandátumra 263 jelölt pályázott, közülük hetvenen az ellenzék soraiból kerültek ki, bár sok ellenzéki jelölt már a választási kampány idején visszalépett, és egy sor ellenzéki mozgalom a választás bojkottja mellett döntött, miután képviselőik nem lehettek tagjai a szavazatszámláló bizottságoknak.

A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, ha a választások tisztességesek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik