Nagyvilág

Mérföldkőhöz ért India nukleáris fejlődése

Az Amerikai Képviselőház megszavazta azt az India és az Egyesült Államok közötti megállapodást, mely mérföldkő lesz a két ország közötti nukleáris kereskedelem történelmében. Kritikusok azonban úgy vélik, a megegyezés veszélyes példát állít fel, lehetővé teszi ugyanis Indiának, hogy kiterjessze nukleáris iparát anélkül, hogy belépne az Atomsorompó Egyezménybe.

A szerződés szerint India hozzáférhetne Amerika polgári célokra használt nukleáris technológiájához és fűtőanyagkészletéhez. Cserébe India beengedné az ellenőröket a polgári nukleáris létesítményeibe, de az atomfegyverek előállításával foglalkozó objektumok továbbra is elzárva maradnak – írja a BBC.

Veszélyes példa?

India új szerepre pályázik a nukleáris hierarchiában – mondta Manmohan Singh indiai miniszterelnök, aki részt vett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén. A kormányfő szerint a megállapodás életbevágó, hogy kielégíthessék a hatalmas ország energiaéhségét. Kritikusok azonban úgy vélik, az Egyesült Államok és India veszélyes példát állít fel a nukleáris kereskedelemben. Szerintük a megegyezés lehetővé teszi Indiának, hogy kiterjessze és fejlessze nukleáris iparát anélkül, hogy belépne az Atomsorompó Egyezménybe.

A Képviselőház 298-117 arányban fogadta el az előterjesztést, és a várakozások szerint a szenátus is el fogja fogadni. „Örülök, hogy egy lépéssel előrébb tartunk, de a folyamatnak még nincs vége. Meg kell várnunk a végső döntést” – mondta Manmohan Singh a riportereknek.

Az elnök siettet

George Bush sürgette a szenátust, hogy minél előbb adja áldását a tervezetre, mielőtt októberben feloszlik. „Ez a kétoldalú megállapodás segíteni fog partneri kapcsolataink megerősítésében Indiával” – áll az amerikai elnök által kiadott közleményben.

Amerika erősen korlátozta a nukleáris kereskedelmet Indiával azután, hogy az ország 1974-ben tesztelte első atomfegyverét. „India végre megszabadul azoktól a technológiai korlátoktól, melyek akadályozták a fejlődést 34 éven át” – áll az indiai miniszterelnök hivatala által kibocsátott közleményben.

Tudósítók szerint amennyiben a két fél megállapodik, versenybe kell szállniuk az idővel a szenátus októberi feloszlása miatt. Az együttműködés mindkét ország külpolitikájában kulcsszerepet fog betölteni. A hónap elején egyébként a Nukleáris Kereskedelemi Csoport feloldotta az Indiát a nemzetközi nukleáris piactól eltiltó határozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik