Nagyvilág

Lemondott az Osztrák Néppárt elnöke

Pártja súlyos választási vereségét követően lemondott hétfőn az Osztrák Néppárt(ÖVP) elnöki tisztségéről Wilhelm Molterer alkancellár, utóda - ügyvezetői minőségben - Josef Pröll környezetvédelmi miniszter lett.

A vezetőváltásról a párt elnökségének ülésén született döntés. A testület hétfő este ült össze, hogy egyfelől feltárja az ÖVP történelmi léptékű választási visszaesésének okait, másfelől levonja az esetleges politikai és személyi konzekvenciákat.

Bár a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson az ÖVP a szociáldemokraták (SPÖ) mögött a második helyen végzett a szavazatok 25,6 százalékával, csaknem tíz százalékkal kevesebbet kapott, mint 2006-ban. A visszaesés mértékét jelzi, hogy a párt támogatottsága 1945 óta nem süllyedt ilyen alacsony szintre.

A szociáldemokraták és a néppártiak 2007 januárja óta nagykoalícióban kormányozták az országot, ám szövetségük az állandó belső viták miatt idén júliusban véglegesen zátonyra futott. A választók az urnáknál büntették meg őket a terméketlen és kiábrándító másfél évért.

A döntéseket maga Wilhelm Molterer és Josef Pröll jelentette be közös sajtóértekezleten. Az új ügyvezető pártelnök közölte, a vezetőség egyelőre nyitva hagyta a kérdést, hogy a párt ellenzékbe vonul-e, vagy pedig koalíciós partnerként hajlandó részt venni a következő kormány munkájában is. Mint mondta, az elnökségtől szabad kezet kapott az ügyben.

A fiatal, 40 éves környezetvédelmi miniszter személye mindenesetre előmozdíthatja egy újabb nagykoalíció létrejöttét. Ugyanis az ÖVP részéről kormánykoordinátori minőségben ő volt a felelős a két párt közötti együttműködésért, partnere pedig az a Werner Faymann, aki a választáson a legtöbb szavazatot szerzett SPÖ vezetője és kancellárjelöltje. Kitűnő viszony alakult ki közöttük.

Faymann a választás estéjén elsődlegesen az ÖVP-t nevezte meg lehetséges koalíciós partnerként. Az SPÖ részéről korábban is céloztak rá, hogy nincs kifogásuk egy újabb piros-fekete szövetség ellen, de kikötésük az, hogy az ÖVP vezetőségében hajtsanak végre személycseréket. “Legelfogadhatóbb” tárgyalófélként éppen Josef Pröllt nevezték meg. Az ötvenhárom éves Molterer tavaly vette át a néppárt elnöki tisztségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik