Nagyvilág

Lemondott az Osztrák Néppárt elnöke

admin
admin

2008. 09. 29. 20:27

Pártja súlyos választási vereségét követően lemondott hétfőn az Osztrák Néppárt(ÖVP) elnöki tisztségéről Wilhelm Molterer alkancellár, utóda - ügyvezetői minőségben - Josef Pröll környezetvédelmi miniszter lett.

A vezetőváltásról a párt elnökségének ülésén született döntés. A testület hétfő este ült össze, hogy egyfelől feltárja az ÖVP történelmi léptékű választási visszaesésének okait, másfelől levonja az esetleges politikai és személyi konzekvenciákat.

Bár a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson az ÖVP a szociáldemokraták (SPÖ) mögött a második helyen végzett a szavazatok 25,6 százalékával, csaknem tíz százalékkal kevesebbet kapott, mint 2006-ban. A visszaesés mértékét jelzi, hogy a párt támogatottsága 1945 óta nem süllyedt ilyen alacsony szintre.

A szociáldemokraták és a néppártiak 2007 januárja óta nagykoalícióban kormányozták az országot, ám szövetségük az állandó belső viták miatt idén júliusban véglegesen zátonyra futott. A választók az urnáknál büntették meg őket a terméketlen és kiábrándító másfél évért.

A döntéseket maga Wilhelm Molterer és Josef Pröll jelentette be közös sajtóértekezleten. Az új ügyvezető pártelnök közölte, a vezetőség egyelőre nyitva hagyta a kérdést, hogy a párt ellenzékbe vonul-e, vagy pedig koalíciós partnerként hajlandó részt venni a következő kormány munkájában is. Mint mondta, az elnökségtől szabad kezet kapott az ügyben.

A fiatal, 40 éves környezetvédelmi miniszter személye mindenesetre előmozdíthatja egy újabb nagykoalíció létrejöttét. Ugyanis az ÖVP részéről kormánykoordinátori minőségben ő volt a felelős a két párt közötti együttműködésért, partnere pedig az a Werner Faymann, aki a választáson a legtöbb szavazatot szerzett SPÖ vezetője és kancellárjelöltje. Kitűnő viszony alakult ki közöttük.

Faymann a választás estéjén elsődlegesen az ÖVP-t nevezte meg lehetséges koalíciós partnerként. Az SPÖ részéről korábban is céloztak rá, hogy nincs kifogásuk egy újabb piros-fekete szövetség ellen, de kikötésük az, hogy az ÖVP vezetőségében hajtsanak végre személycseréket. “Legelfogadhatóbb” tárgyalófélként éppen Josef Pröllt nevezték meg. Az ötvenhárom éves Molterer tavaly vette át a néppárt elnöki tisztségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.