Nagyvilág

Bankokat rohantak meg a zimbabweiek

Zimbabweiek tízezrei álltak sorba hétfőn a bankok előtt, igyekezve felvenni betett pénzük felvehető részét, élve azzal a lehetőséggel, hogy a kormány megemelte az egy nap kivehető pénz mennyiségére alkalmazott korlátot.

A hétfőtől hatályos új szabályozás értelmében 20 ezer zimbabwei dollárig (35 amerikai dollár, 25 euró) terjedő összeg vehető fel naponta a folyószámlákról, illetve a betétekből. A korábban engedélyezett ezer zimbabwei dolláros összeg alig volt elég egy újság megvásárlására.

A szigorú pénzfelvételi korlátozás miatt eddig is rendszeresen álltak sorok a bankok előtt, de hétfőn, élni akarva a nagyobb összeg felvételének lehetőségével, tömegesen rohamozták meg az emberek a bankokat. Néhol olyan tumultus keletkezett, hogy a rendőrök alig tudták szabaddá tenni a bankok előtt húzódó utakat a gépjárműforgalom számára.

A világon Zimbabwében a legnagyobb az infláció, és egyelőre semmi jele, hogy lassulna a pénz elértéktelenedése. A zimbabwei központi bank hétfőn újra nagyobb címletű bankjegyeket hozott forgalomba, mint az utóbbi időben már oly sokszor. A politikai stabilitás helyreállítása talán segíthetne a gazdasági káosz megszüntetésében. Ennek alapfeltétele a kormány és az ellenzék között kialakult patthelyzet megszüntetése egy nemzeti egységkormány létrehozásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik