Nagyvilág

Előrehozott választások Ausztriában

Ausztriában megkezdődtek az előrehozott választások, sokan a jobboldali-populista pártok előretörését jósolják. Az unióban egyedüliként minden 16 év feletti osztrák polgár szavazhat.

A mintegy tizenháromezer választóhely zöme reggel héttől várja a szavazókat, akik 17 óráig élhetnek szavazati jogukkal. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint egyik párt sem lesz képes átütő győzelmet aratni. Szoros küzdelem várható az eddig nagykoalíciót alkotó szociáldemokraták (SPÖ) és néppártiak (ÖVP) között, de a felmérések alapján valószínű, hogy mindketten jelentősen visszaesnek a két évvel ezelőtti eredményükhöz képest, és egyikőjük sem tudja majd elérni a harminc százalékos határt. Előretörhetnek ellenben a jobboldali-populista pártok, az FPÖ és a BZÖ. A zöldek 11-13 százalékos támogatottságra számíthatnak.

A választáson rekordszámú párt indult. A jelenleg is parlamenti képviselettel rendelkezőkön túlmenően öt szervezet szerzett jogot arra, hogy szövetségi szinten jelölteket állítson, tartományi szinten pedig további négy verseng a szavazatokért. A kis pártok közül talán egynek vagy kettőnek, a nyitott társadalomért síkra szálló Liberális Fórumnak (LIF) és esetleg az ÖVP-től elpártolt Liste Fritznek lehet esélye arra, hogy átlépje a négyszázalékos szavazati küszöböt, és beverekedje magát a parlamentbe. A LIF tíz év elteltével juthatna ismét mandátumhoz.

A törvényhozás kétkamarás, az alsóház, a Nationalrat 183 tagját titkos és közvetlen szavazással, arányos képviseleti rendszer alapján választják meg – mostantól ötévi megbízatásra. A 8,3 milliós lélekszámú országban 6,329 millióan jogosultak választásra, beleértve azt a mintegy 180 ezer 16 és 18 év közötti fiatalt, aki most először vehet részt szövetségi választáson. A korhatárt – egyedüliként az európai uniós tagállamok közül – tavaly szállították le.

Ugyancsak újdonság, hogy most először belföldön is szavazhatott postai úton bárki, aki azt igényelte. Az előzetes becslések mintegy 3-5 százalékra tették azok arányát, akik élni kívántak ezzel a lehetőséggel. A levélben feladott szavazólapokat október 6-áig értékelik ki, ami egyben azt is jelenti, hogy a választás végeredménye legkorábban akkor válhat ismertté. 2006-ban a szavazók 78,5 százaléka élt választási jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik