Külföld

„Ostoba magyarellenes erőfitogtatás”

admin
admin

2008. 09. 25. 11:06

Lesújtó véleményt mond a szlovák oktatási miniszter magatartásáról a SME című szlovák napilap, amiért olyan „magyar nyelvű" tankönyvet kényszerít rá a felvidéki magyar iskolák negyedik osztályos tanulóira, amelyben a magyar mondatokon belül minden földrajzi nevet szlovákul írnak.

Ostoba, primitív és nagyon kicsinyes erőfitogtatás – írja Peter Morvay, aki egyetért a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) véleményével, miszerint a magyar helységnevek használata ellen még a kommunista érában sem hoztak olyan durva intézkedéseket, mint amilyennel most a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) előállt.

A könyv a döntően magyarok lakta Csallóköz leírását így kezdi: „Legnagyobb alföldünk a Dunaj folyó mellett fekszik. A neve: Podunajská nízina”.

Az „ostoba, primitív és kicsinyes” magyarellenességen túlmenően ebben a tankönyvben az a legrosszabb, hogy azt „a mély kisebbrendűségi komplexust jeleníti meg”, amelyet Ján Mikolaj oktatási miniszter és pártja (SNS), a párt hívei, „végső soron pedig az egész kormánykoalíció” tagjai még a XIX. századból örököltek, és amelyet folyton az „egykori elnyomók elleni kínos erőfitogtatással” próbálnak leplezni – írja csütörtökön megjelent számában a liberális szlovák polgári napilap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.