Nagyvilág

Merénylet Moszkvában

Megölték Ruszlan Jamadajevet, az egyik befolyásos csecsenföldi klán tagját Moszkvában.

Az egykori csecsen felkelő a második orosz-csecsen háborúban már Moszkva oldalán harcolt, később az Egységes Oroszország párt tagjaként az állami duma képviselője volt, s az utóbbi időben üzletemberként tevékenykedett.

Jamadajev páncélozott S 600-as Mercedese mellett – a belvárosban, alig néhány száz méterre az orosz kormány épületétől – szerdán este egy piros lámpánál megállt egy másik autó, s abból géppisztollyal tüzeltek rá. Egyes tanúk szerint a másik autó vezetője kézjelzéssel kérte Jamadajevet, hogy engedje le az ablakot, s ezt követően lőtt, más források úgy tudják, hogy a közvetlen közelből leadott sorozat átütötte az ablakot. A helyszínen több tucat töltényhüvelyt találtak.

A 47 éves Jamadajev azonnal meghalt, a mellette ülő Szergej Kizjun vezérezredest hat találat érte, kritikus állapotban vitték kórházba. Kizjun Csecsenföld katonai parancsnoka, majd a leningrádi katonai körzet parancsnokának első helyettese volt minapi nyugállományba vonulásáig. Ruszlan Jamadajev Kizjun helyettese volt annak csecsenföldi tevékenysége idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik