Nagyvilág

Lefagyott a brit légi irányítás

A délkelet-angliai légi irányítás számítógépes rendszerének meghibásodása komoly fennakadásokat okozott csütörtök este London repülőtereinek forgalmában; egy budapesti járatot törölni kellett.

A brit fővárost kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a Lutonon egy időre teljesen felfüggesztették az indulásokat.

Az easyJet légitársaság Budapestre induló esti, 2077-es számú járatát, amely 20:10 órakor érkezett volna Ferihegyre, és onnan 20:40-kor, 2078-as járatszámmal indult volna vissza Londonba, a lutoni információs rendszer szerint törölték.

A legnagyobb londoni repülőtéren, a Heathrow-n folyamatos volt ugyan a forgalom, de a hiba miatt a szokásos 90 másodperc helyett csak öt percenként tudtak este fel- és leszállni a repülőgépek.

Emiatt a Heathrow információs rendszere több órás késést jelzett a British Airways Budapestről induló 869-es esti járatának érkezésére: a gép a menetrendben szereplő 20:35 óra helyett hajnali 0:27 órára volt kiírva.

A Heathrow-ról helyi idő szerint 20:10-kor Ferihegyre induló 870-as BA-járat indulását este hozzávetőleg háromnegyed órás késéssel jelezte a repülőtér járatinformációja.

A hiba a Swanwickban működő térségi repülésirányítási központban keletkezett; a légiirányítók észlelni tudták ugyan a légtérbe belépő járatokat, a gépek azonosítása azonban nehézkessé vált a számítógépes meghibásodás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik