Nagyvilág

Bush: Amerika súlyos pénzügyi válságban van

George Bush arra figyelmeztetett szerdai tévébeszédében, hogy az Egyesült Államok súlyos pénzügyi válságban van, s kormányzati cselekvés híján hosszú recesszió köszönthet az amerikai gazdaságra.

Bush az esti főműsoridőben az országos tévécsatornákon élőben közvetített bő tízperces beszédben arról igyekezett meggyőzni az amerikaiakat, hogy támogassák az ország pénzügyi piacait sújtó zavarok elhárítása céljából a kongresszus elé beterjesztett 700 milliárdos kormányzati bankmentő tervet.

“Súlyos pénzügyi válság közepén vagyunk, de a szövetségi kormány határozott cselekvéssel válaszol” – jelentette ki, megjegyezve, hogy normális körülmények között ellenzi a kormányzati beavatkozást, “de ezek nem normális körülmények”.

Mint mondta, a piac “nem működik megfelelően”, széleskörű bizalomvesztés következett be, a gazdaság vezető szektorai vannak veszélyben, bankok mehetnek csődbe, ami azzal fenyegetne, hogy “hosszú és fájdalmas” recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot. “Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik