Nagyvilág

Kadhafi beszállna a Telecom Italiába

Tízszázalékos részesedést tervez vásárolni az olasz Telecom Italiában a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kormányának irányításával működő, állami befektetési alap, a Libyan Investment Authority.

A líbiai alap 4 milliárd dollárt tervez fordítani a vásárlásra. A Telecom Italia felügyelőbizottsága néhány napon belül dönt az ajánlatról – írta a Sole 24 Ore című olasz lap.

Líbia és Olaszország megállapodást készül aláírni a gyarmati korszakban okozott károk megtérítéséről, az ügylet értéke milliárdokra rúg, közölte még júliusban a líbiai fővárosban Kadhafi elnök fia. A politikus szerint egyebek közt autópálya építését, oktatási programok finanszírozását vagy a gyarmati korszakból visszamaradt aknamezők felszámolását várják Olaszországtól. Azt nem említette, hogy milyen pénznemben számítják a milliárdokat.

Más oldalról a Telecom Italia súlyos pénzzavarban van, nyeresége csökken, tetemesek a tartozásai. A társaságnál a múlt héten közölték, hogy a három évre szóló takarékossági program keretében ötezer munkahelyet szüntetnek meg 2010-ig a jelenlegi 84 ezerből. A volt gyarmatosító és a volt gyarmat együttműködése tehát mindkét félnek hasznos lehet, főleg ahhoz képest, hogy Olaszország annak idején nem sok hasznát látta az örökké lázongó Líbia megszállásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik