Nagyvilág

Ahmedinedzsád: Amerika hamarosan elbukik

Az ENSZ közgyűlésén, New Yorkban tartott gyújtóhangú beszédet kedden Mahmud Ahmedinedzsád, melyben „néhány zsarnok állam” számlájára írta a világ problémáit. Beszédében kiemelte, hogy az amerikai világbirodalom hamarosan útja végéhez érkezik.

Az iráni elnök ragaszkodott hozzá, hogy Irán nukleáris törekvései kizárólag polgári célokat szolgálnak – írja a CNN. Az általa zsarnok államoknak nevezett országokat (feltehetően az Egyesült Államokat és Izraelt) azzal vádolta, hogy súlyos politikai és gazdasági nyomás alatt tartják Iránt, a Nemzetközi Atomenergia Bizottságot pedig fenyegetéssel próbálják céljaikra felhasználni. „Ezek az államok ugyanakkor békésen építgetik nukleáris arzenáljukat, mindenféle külső ellenőrzés nélkül” – mondta Ahmedinedzsád.

Az iráni elnök meghallgatta Busht

Amíg az iráni államfő beszélt, az Egyesült Államok asztalánál mindössze egy jegyző volt jelen, még az amerikai diplomaták is elhagyták a termet. Érdekes azonban, hogy amikor George W. Bush tartotta beszédét kedden, Ahmedinedzsád is jelen volt.
„Amíg az agresszorok nemcsak elmenekülnek a büntetés elől, de ráadásul még saját jogos jussukat követelik, amíg ezek a hatalmak háborúkat indíthatnak és nemzeteket taszíthatnak rabszolgaságba csak azért, hogy választásokat nyerjenek, addig a nemzetközi közösség problémái nemhogy megoldódni nem, de szaporodni és súlyosbodni fognak” – elemezte a világ problémáit a perzsa állam reprezentánsa.

Az iraki helyzetről szólva sajnálatát fejezte ki, hogy az iraki nép hat év óta szenved a megszállástól. Ennek oka amerikai igény a térség politikai irányítására és az olajtartalékok kézben tartására. A palesztinokról szólva, 60 évnyi vérontást és megszállást emlegetett, mely mögött a bűnöző és megszálló cionisták állnak. „Izrael erőszakos rezsime összegyűjtött embereket a világ minden részéről, majd más emberek otthonába telepítette őket, a föld eredeti tulajdonosait pedig elűzte és legyilkolta” – mondta Ahmedinedzsád.

A következőkben önmagát idézve arról beszélt, hogy Izraelt politikailag le kell söpörni a térképről és választásokat kell kiírni egész Palesztinában egyetlen önálló állam létrehozásáért. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy egyre több ország fordít hátat az erőszak államainak és keresi a kapcsolatot a hasonlóan gondolkodókkal.

Irán továbbra is a listán

Órákkal korábban George Bush amerikai elnök kijelentette beszédében, hogy Irán továbbra is a terrorizmust állami szinten támogató államok között van. „Azonban ma már ezeknek az államoknak a száma egyre csökken és minél erőszakosabbak, annál jobban elszigetelődnek a világtól” – mondta az Egyesült Államok elnöke. Kiemelte annak fontosságát, hogy az ENSZ további szankciókat léptessen életbe Iránnal szemben, hogy ezzel is rákényszerítsék atomprogramjának leállítására, melynek egyértelmű célja a nukleáris fegyverkezés.
A perzsáknak mindegy

Ahmedinedzsád mielőtt részt vett volna a közgyűlésen, ellátogatott a Larry King beszélgetős műsorába. Itt King kérdésére válaszolva elmondta, hogy szívesen találkozna a két amerikai elnökjelölttel, akár a médianyilvánosság előtt is, hogy megvitassák a világ problémáit. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyiküket sem preferálja a másikkal szemben. Az elnökjelöltek valószínűleg fellélegeztek, ha nézték a műsort. „Ez az amerikai emberek döntése, nem az enyém. A kampány alatt bárki mondhat bármit.

A lényeges az lesz, hogy amikor már hivatalban lesz, lesznek e változások a külpolitikában, vagy minden marad a régiben” – beszélt az elnökválasztásokról Ahmedinedzsád.
Arra a kérdésre, hogy ő számít e egy amerikai támadásra országa ellen, az iráni elnök úgy válaszolt, „Ez lenne a legrosszabb dolog, amit az Egyesült Államok tehet. Én azonban úgy gondolom van elég felelősségteljes ember Amerikában, akik elég okosak ahhoz, hogy ne engedjék, hogy kormányuk ekkora hibát vétsen”.

Az iraki kivonulás hírét üdvözölte, azonban szükségesnek tartja a kivonulás fokozatosságát. Mint mondja, Amerika jelenléte Irakban nemhogy csökkentette volna a feszültségeket és a terrorizmust, inkább olaj volt a lángra.

Irán mindig békés állam volt

Országa és az Egyesült Államok közötti feszült viszonyról az iráni elnök úgy nyilatkozott, ez az ellenséges érzelem sosem az ő oldalukról érkezett, ellenkezőleg, Iránnak érdekében áll, hogy baráti kapcsolatokat ápoljon a többi állammal, ahogy tette mindig is történelme folyamán. Irán nukleáris programját is békésnek nevezte a Nyugat aggodalmai ellenére, melynek célja az ország energiaéhségének csökkentése.

Ahmedinedzsád az interjú végén még megkérdőjelezte az európai Holokauszt megtörténtét és figyelmeztette Európát, hogy Izrael támogatásáért még kemény árat fizethet. Úgy véli a Holokauszt kutatását egy pártatlan kutatócsoportnak kéne vizsgálnia, megtörténhetett e vagy sem. Hangsúlyozta azonban, hogy országának az égvilágon semmi problémája nincsen a zsidókkal. „Semmi bajunk a zsidókkal, rengeteg zsidó él Iránban is. A cionisták azonban nem zsidók. Hiszen hogy lehetne vallásos ember az, aki elfoglalja más földjét? – tette fel a kérdést.

Homoszexuálisok márpedig nincsenek

Larry King azon felvetésére, hogy utolsó new york-i tartózkodása során azt állította, hogy országában nincsenek homoszexuálisok, Ahmedinedzsád azt válaszolta, otthonában ezt a dolgot a legtöbb ember elítéli. Persze törvényi rendelkezés is tiltja a homoszexualitást és ennek a törvénynek érvényt is szereznek. Leszögezte ugyanakkor, hogy az iráni állam nem kutat az emberek hétköznapi életében. Ez a nyilvános erkölcsi élet részeként büntetett tevékenység. Senkinek nem avatkoznak be a privát, hétköznapi életébe.

Mindeközben Kína és Oroszország jelezte, hogy még nem készek egy újabb szankció elfogadására, mely Irán ellen irányulna. Az oroszok meg is vétózták a tanácskozást. Az orosz döntést Condoleeza Rice beszéde után hozták meg, melyben figyelmeztette Oroszországot, hogy Grúzia ügyében mutatott viselkedésével és más hatalmaskodó intézkedéseivel az elszigetelődést kockáztatja.

Ennek a fagyos időszaknak az USA és Oroszország között azonban hamarosan vége, állítják amerikai tisztviselők. Van rengeteg olyan terület ugyanis, ahol a két hatalom azonos álláspontot képvisel, mint például Észak-Korea esetében. Kína pedig egyik esetben sem sieti el, hogy oldalt válasszon.
Hat volt orosz és amerikai nagykövet pedig közleményben szólította fel a két hatalmat, hogy kerüljék el a múltban már elkövetett hibákat. Véleményük szerint új korszak kezdődik, amikor az új amerikai és az orosz vezetésnek olyan döntéseket kell hozniuk, melyek újraformálhatják az orosz-amerikai kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik