Nagyvilág

Orosz kémrepülőt lőtt le Grúzia

Grúzia bejelentette kedden, hogy lelőtt egy orosz kémrepülőgépet, amely Dél-Oszétia határától délre, grúz ellenőrzés alatt álló területet pásztázott.

Az orosz robotrepülő Dél-Oszétia határaitól mintegy 30 kilométerre, Gori város közelében végzett felderítést, még hétfőn reggel. Egy grúz járőr azonban észrevette és lelőtte az 50 méteres magasságban repülő, műholdas helymeghatározó berendezéssel és fényképezőgéppel felszerelt gépet.

Grúzia úgy véli, hogy azt a területet ellenőrizték az orosz kémrepülővel, amelyen át a Bakut és Szupszát összekötő olajvezeték húzódik. Rövid hatótávolságú kémrepülőgépről van szó, ezért Tbilisziben azt feltételezik, hogy a gépet az orosz csapatok ellenőrzése alatt álló biztonsági övezetből indították, néhány kilométerre északra Gori városától.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője határozottan cáfolta a grúz fél állítását. Alekszandr Drobisevszkij ezredes közölte, hogy semmilyen orosz légi jármű nem repült a térségben. A szóvivő Tbiliszi újabb „információs provokációjának” nevezte a bejelentést, amelynek az a célja szerinte, hogy destabilizálja a térségbeli helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik