Nagyvilág

Vállalták az iszlámábádi merényletet

Egy kevéssé ismert pakisztáni iszlamista csoport jelentkezett hétfőn, hogy az emberei követték el szombaton a merényletet az iszlámábádi Marriott szálloda ellen.

A magát az Iszlám Harcosainak nevező csoport a dubaji Arabíja televízió iszlámábádi tudósítójához juttatták el erről szóló üzenetüket, amelyben több követelésüket is megírták, így például azt, hogy Pakisztán fejezze be az együttműködést az Egyesült Államokkal – közölte a tévécsatorna.

Az üzenet hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni. A csoport nevéhez korábban nem fűződött merénylet. A Headlines Today indiai hírtelevízió szombaton a Tahrik-e-Taliban nevű, az al-Kaidához közelálló iszlám szélsőséges szervezetet nevezte meg elkövetőként.

Egy hétfői értesülés szerint a pakisztáni felső vezetés a Marriottban készült aznap vacsorázni, de az utolsó pillanatban megváltoztatta a helyszínt. A vacsorát az államfő, a miniszterelnök, a parlament elnöke és más vezetők végül a kormányfő házában fogyasztották el – mondta el egy sajtótájékoztatón egy belügyminisztériumi illetékes, de nem tudta megmagyarázni a titokban tartott döntés okát.

A terroristák feltehetőleg tudták, hogy a Marriottban lesz az egész vezetés vacsorája – vélekedett.

Ellentmondott neki viszont a szálloda tulajdonosának a szóvivője, aki szerint nem volt helyfoglalás szombat estére a kormányzat számára.

Juszuf Raza Gilani miniszterelnök egy másik változattal állt elő: szerinte a merénylő csak azután választotta célpontul a szállodát, hogy az őrök miatt nem tudta elérni a parlamentet vagy a miniszterelnöki rezidenciát. Mindkettő a szálló közelében van.

Biztonsági források szerint a mintegy 60 halálos és 270 sebesült áldozatot szedő merénylet elkövetési módja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik