Nagyvilág

Tízezreket fertőzött meg a kínai tej

Tovább gyűrűzik a melaminbotrány, miután több országban találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Kínában, ahol már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba, és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, lemondott a kínai élelmiszer-biztonsági hivatal vezetője.

Hongkongban például vesekövet kapott egy hároméves kislány, miután melaminnal mérgezett tejterméket fogyasztott. A kislány az első feltételezett hongkongi áldozata a mérgezett kínai tejpornak. A hongkongi kormány vasárnap azt is közölte, hogy kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében. A svájci cég szóvivője szerint a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben is találhatók melaminmaradványok.

Egyre több országból tiltják ki a kínai tejtermékeket (MTI)

Egyre több országból tiltják ki a kínai tejtermékeket (MTI)

A szingapúri kormány – amely a múlt héten betiltotta minden Kínából származó tejtermék forgalmazását – arról számolt be, hogy kínai cukorkában is találtak melamint. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. Japánban a Marudai Food nevű cég leállította a péksütemények eladását, mivel azok a botrányban érintett Yili kínai cég tejét tartalmazták.

Kínában a tejpormérgezés után elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését és a szennyezett termékek kivonását a forgalomból. Legfrissebb adatok szerint négyen meghaltak, 158-an súlyos vesebántalmakkal küszködnek Kínában, csaknem 13 ezer gyerek került kórházba mérgezett tejtermék fogyasztása miatt. Az összes érintett számát 54 ezerre teszik a hatóságok.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint a botrány miatt hétfőn lemondott posztjáról a kínai élelmiszer-biztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang (Li Changjiang). A hivatal hétfői tájékoztatása szerint három vezető kínai tejipari vállalat – Menginiu Dairy Co, Inner Mongolia Yili Industrial GRoup, Bright-csoport – tej- és ivójoghurtmintájának több mint 10 százalékában találtak melamint.

A melaminbotrány múlt hét végén robbant ki. A műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos melamint abból a célból adták hozzá egy bébitápszerhez, hogy mesterségesen növeljék annak fehérjetartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik