Nagyvilág

Amerikai elnökválasztás: már kezdődik a szavazás

Több amerikai szövetségi államban a szavazópolgárok már szerdától leadhatják szavazatukat az elnökjelöltekre, de ezeket a voksokat is csak november 4-én számolják össze - jelentette a CNN hírtelevízió.

Az elnökjelöltek kampányuk felgyorsítására kényszerülnek a lerövidült választási időszakban; John McCain és Barack Obama, a republikánus, illetve demokrata párti elnökjelölt első televíziós vitájára készül. A pénteki megméretés témája a Mississippi Egyetemen a külpolitika és a nemzetbiztonság lesz, de a közvélemény számára az iraki és afganisztáni háború ellenére sem ez a témakör a legfontosabb, hanem a gazdasági jövője miatti aggodalmak. George Bush elnök kivételével jóformán mindenki, már McCain is gazdasági válságról beszél, méghozzá olyanról, amilyen a 30-as évekbeli nagy depresszió óta nem sújtotta az Egyesült Államokat.

Hat héttel a november 4-i elnökválasztás előtt Iowában már keddtől borítékolhatják a szavazók döntésüket, kit kívánnak látni a következő négy évben a washingtoni Fehér Házban (az előzetesen leadott voksokat is csak november 4-án számolják össze).

Az Egyesült Államok több mint 30 szövetségi állama teszi lehetővé a korai szavazás valamilyen formáját: ezzel az egyébként alacsony választási részvételi arányon kívánnak javítani. Az elnökválasztás tehát tulajdonképpen már szerdán elkezdődik és november 4-én zárul le.

A régebbi elnökválasztási hadjáratok forgatókönyve már a múlté. A kampányidőszak a szokásosnál később megrendezett elnökjelölő pártkonvenciók miatt is lerövidült. A korábbi választások előtt szeptember elején kezdődtek a kampányok a jelöltek életrajzáról szóló puha üzenetekkel, amelyeket a különbségeket hangsúlyozó tévés reklámok követtek. A kampány utolsó 10 napjában vettették be a legütősebb végső érveket. Idén azonban nincs idő fokozatosságra, a korai szavazások miatt a stábok a konvenciók után szinte azonnal előjöttek a legélesebb fegyverekkel, s mára a negatív üzenetek eluralták a kampányt.

Ohióban szeptember 30-tól lehet élni az előszavazás jogával, e kulcsfontosságú államban már Obama és McCain is személyesen kampányolt. A korai szavazás viszonylag új jelenség az amerikai politikában. Több úgynevezett “harctéri államban” is, ahol egyik pártnak sincs biztos többsége, lehet előzetesen szavazni, például Floridában, Coloradóban, Nevadában és Új-Mexikóban. Az ingadozó New Hampshire-ben, Pennsylvaniában és Virginiában is biztosítanak lehetőséget a korai szavazásra, bár e három államban a múltban kevesen éltek e lehetőséggel.

Az előző, 2004-es elnökválasztáson a szavazók egyötöde adta le szavazatát a választás napja előtt, idén ez az arány egyes szakértők várakozása szerint el fogja érni az egyharmadot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik