Nagyvilág

Slota szlovák gárdát alapítana

Megengedhetetlen, hogy a szlovák parlament (magyar) képviselői a budapesti Országgyűlés házelnökének "parancsaihoz igazodva" részt vegyenek a Szlovák Köztársaság területi egységét fenyegető magyar törekvések kivitelezésében - mondta Slota.

Mint Ján Slota kifejtette, a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ezért sürgetően fontosnak találja – mondta sajtótájékoztatójukon Slota -, hogy a szlovák törvényhozás alkossa meg a köztársaság védelmét szavatolni hivatott törvényt, és e törvény nyomán hozzák létre a “Domobrana” (Honvédelem) nevű szlovák fegyveres testületet, amely elemzők értelmezése szerint a Magyar Gárda harci erejét lenne hivatott ellensúlyozni.

Saját biztonságát is félti

Slota a kilencvenes években, Vladimír Meciar kormányának koalíciós partnereként már éveken keresztül szorgalmazta a köztársaság védelmét szolgáló törvényt és a Domobranát. Most azt mondta: saját személyi biztonságát is félti, mert névre szóló, Magyarországról érkező halálos fenyegetésekkel kénytelen szembenézni, s hogy a Magyar Gárda nyíltan fegyverkezik és a környező országok egyes politikusainak meggyilkolására készül.

Mint kifejtette: Szlovákiát négy önálló közigazgatási egységre kell felosztani, mert egyedül ezzel lehet elébe menni a szlovákiai magyarok autonómiájának. Elképzelése a maradék magyarok lakta településtömb szétverését, a magyarok statisztikai arányainak teljes felaprózását, ezzel együtt a magyar szavazóerő nyomtékának semlegesítését vonná maga után.

Az ismét Koszovót, terrortámadások veszélyét, a Fidesz és a Jobbik “magyar-baszk” kapcsolatait emlegető Slota most kertelés nélkül a Kisantant újraszervezését hirdette meg, mondván: “Majd mi is rámondjuk, hogy ez is csak egy laza baráti fórum”.

Sziliék a történelmi Magyarországot állítanák vissza?

Ezzel a Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) tulajdonított “veszélyre figyelmeztet”, mert hogy szerinte a budapesti fórumon részt vett MKP-képviselők és házigazdájuk, Szili Katalin túlságosan messzire merészkedtek: a történelmi Magyarország (Velké Uhorsko) visszaállítására, a környező országok belügyeibe való beavatkozásra vetemedtek. Mint mondta: óvatosnak kell lenni az Ipoly-hidak felépítésével is, mert egy reggel a védtelen szlovákok arra ébredhetnek, hogy e hídfőkön álló magyar tankok csövébe néznek.

Slota szerint ugyanis tudni kell, hogy a magyar választások győztese “egyedül a Jobbik és a Fidesz lehet”, a veszély olyannyira súlyos, hogy az EU-nak is foglalkoznia kellene vele”, mert nyilvánvaló, hogy “ketyeg a nem csak a közép-európai térséget, hanem az egész Európát, mi több, az egész világot fenyegető időzített bomba”.

Nem a szlovákok a hibásak?

Slota helyettese, Anna Belousovová (korábban Malíková) szerint a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásához nem Ján Slota kijelentései, hanem a hivatalos magyar politikusok magatartása vezetett – hangzott el az SNS riadót fújó sajtótájékoztatóján, ahol Belousovová kijelentette: meg kell vizsgálni, “vajon az MKP képviselői nem szegték-e meg szlovák képviselői esküjüket” azzal, hogy részt vettek a KMKF budapesti fórumán. Mert az úgy nem mehet tovább, hogy “akik a Szlovák Köztársaságnak esküdtek hűséget, azok Budapest parancsainak teljesítésére” vállalkozzanak. A szlovák parlament színe előtt kell őket elszámoltatni – így Belousovová.

Csáky Pál, az MKP elnöke az MTI megkeresésére azt mondta. “Tisztességes politikus számára gyakran már nagyon kínos, hogy Ján Slota ömlengéseire reagáljon. Sajnos, az, amit Slota és pártja művel, egy véget nem érő történet lesz, mert ez a tudatosan gerjesztett feszültségkeltés, szavazathajhász heccelődés már régen a paranoiával határos”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik