Nagyvilág

Tévedésből nyilvános lett az adófizetők jövedelme Norvégiában

Adatbotrány borzolja a kedélyeket Norvégiában: az adóhatóság mind a négymillió adófizető azonosítására alkalmas személyes információkat, beleértve jövedelmüket is, tévedésből vezető újságok szerkesztőségeibe postázta.

„Gigantikus méretű botrány” – jellemezte a helyzetet az adatvédelmi hatóság szóvivője szerdán a norvég rádióban.

Kristin Halvorsen pénzügyminiszter „rendkívül komoly és sajnálatos hibának” nevezte, hogy a személyes adatokat tartalmazó CD-k tucatnyi vezető médium postaládájába kerültek.

A születési dátumból és egy ötjegyű számból álló adóazonosítót Norvégiában minden hatóság, bank, biztosító, kórház, de még a vállalatok is használják személyazonosításra, ezért sokkal fontosabbnak számít, mint a név. Az illetékes hatóságok felszólították a szóban forgó szerkesztőségeket, hogy haladéktalanul küldjék vissza a CD-ket. Egyúttal bocsánatot kértek az adóazonosító számok kiadásáért. “Egyáltalán nem találunk magyarázatot a dologra” – mondta az adóhivatal szóvivője.

Az adóhatóság tévedésből tette fel az adóazonosító számokat a norvég adófizetők elektronikus listájára, amelyet minden évben megküld a médiának. A listán általában csak a név, a jövedelem és a jövedelemadó szerepel, a szigorúan bizalmas adóazonosító szám azonban nem. Ezzel a kiegészítő információval alaposan megkönnyítették a bűnözőknek, tolvajoknak, hogy “érdekes pénzügyi hátterű személyek kilétéhez hozzáférjenek” – ismerte el az adatvédelmi hatóság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik