Nagyvilág

McCain vezet a “választási tőzsdén”

Ha most rendeznék meg az amerikai elnökválasztást, akkor a republikánus jelölt, John McCain szenátor lenne a győztes - derült ki az Intrade "választási tőzsde" szerdai adataiból.

Az elektronikus politikai tőzsdén, ahol egyebek mellett az elnökválasztás kimenetelére is lehet fogadni, McCain nyerési esélyét 51,4 százalékon “jegyezték”, demokrata vetélytársa, Barack Obama 48,5 százalékon állt.

Az Intrade szerint McCain ma 272 elektori szavazatot tudna összegyűjteni, szemben Obamával, aki csak 266-ot. A választási győzelemhez legalább 270 elektori voksra lesz szükség. Az úgynevezett választási tőzsdék a választói hangulat fontosabb barométerei az Egyesült Államokban, és egyes szakértők szerint pontosabbak mint a nagy szórást mutató közvélemény-kutatások.

Ugyancsak szerdán számolt be a CNN hírtévé arról, hogy Hillary Clinton egy volt jelentős támogatója, Lynn Forester de Rothschild a republikánus szenátor mögé állt. Rothschild, aki a Demokrata Párt országos szervezetében, a Demokrata Nemzeti Bizottságban a programalkotó testület tagja, szóvivője útján közölte: John McCain mellett fog kampányolni.

Rothschild – aki a nevét viselő nemzetközi holding vezérigazgatója – korábban intenzív kampányt folytatott a volt first lady jelöltségéért, több mint 100 ezer dollárnyi adományt gyűjtött Hillary Clintonnak. A CNN-nek nyáron adott interjújában nem titkolta Obamával szembeni ellenszenvét. Elmondta, hogy nehéz döntést hozott, de Obama nem tetszik neki, elitistának tartja és nem bízik benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik