Nagyvilág

Kalózok ellen hadakozik Európa

Két francia túsz szabadult ki hétfő éjjel szomáliai kalózok fogságából. A GPS-szel, aknavetővel felfegyverzett banditák egyre jobban elszemtelenednek, ezért az EU komoly lépéseket fontolgat ellenük.

Speciális kommandó keddre virradóra kiszabadította azt a francia házaspárt, amely több mint egy hete sínylődött szomáliai kalózok fogságában. Az akció során egy bandita életét vesztette, hat társát pedig letartóztatták – idézi a Le Figaro a francia elnöki hivatal közleményét.

Jean-Yves és Bernadette Delanne épp Ausztráliából vitorlázott hazafelé, amikor szeptember 2-án kalóztámadás érte hajójukat az Adeni-öbölben, Szomália partjainál. A segélyhívást Franciaországban tartózkodó lányuk adta le, miután a kintiekkel megszakadt a telefonos kapcsolat.

A kalózok eredetileg váltságdíjat követeltek, illetve azon társaik kiszabadítását, akik tavaly áprilisban egy hasonló katonai akció során estek fogságba.

Veszélyes vizek

Szomália tengeri felségterülete a világ egyik legveszélyesebb zónája a hajósok számára. Az országban tizenhét éve dúló polgárháború és anarchia ideális körülményeket teremtett az Adeni-öbölben és az Indiai-óceánon a kalózkodás felvirágoztatásához.

A jórészt halászokból verbuválódott szomáliai kalózbandák mára valóságos tengeri maffiát alkotnak. Gyors mozgású hajóik, kommunikációs csúcstechnológiával felszerelve, a helyi milíciák hátszelével egyre messzebb merészkednek a partoktól. Megtámadnak halászhajót, teherszállítót és luxusjachtot egyaránt; a nehézfegyverek bevetésétől sem riadnak vissza, és busás váltságdíjakat követelnek túszaikért.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMB) nem kevesebb, mint 24 kalóztámadást regisztrált a térségben 2008 első félévében. Az utóbbi napokban különösen felgyorsultak az események: múlt csütörtökön egy spanyol, szombaton egy francia halászhajót, hétfőn pedig hongkongi illetőségű, vegyi anyagokat szállító tankert ért támadás.

Európa besokallt

Az EU, Franciaországgal az élen hathatós lépéseket sürget a kalózkodás ellen. Michel Barnier, a francia mezőgazdaságért és halászatért felelős miniszter hétfőn kormányülést hívott össze az ügyben. Felvetette a légi ellenőrzés, illetve a hadihajó-kíséret opcióját a területen tevékenykedő halászhajók védelmére. Uniós szinten koordinációs alközpont felállítását és haditengerészeti akciót fontolgatnak Szomália térségében.

A szomáliai partoknál jelenleg is működik tengeri ellenőrzés, mégpedig a terrorizmus elleni harc jegyében, amerikai kezdeményezésre. Az “Enduring Freedom” elnevezésű projektben Franciaország is részt vesz. Emellett azon kevés hatalmak közé tartozik, amelyek rendszeresen képeznek ki speciális osztagokat kifejezetten a kalózok elleni harcra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik