Nagyvilág

Javult Sarkozy népszerűsége

A nyár folyamán 12 százalékpontot javult Nicolas Sarkozy francia elnök népszerűségi mutatója, s jelenleg ugyanannyian elégedettek a tevékenységével, mint amennyien kritikával illetik azt.

A BVA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint – amely a L’Express című francia hetilap csütörtökön megjelenő számára készült – a francia államfő népszerűségi mutatója a júliusi 35-ről 47 százalékra emelkedett szeptemberben. A közvélemény által Sarkozyről alkotott „rossz vélemény” aránya hasonló mértékben, 60-ról 48 százalékra csökkent.

A francia elnök népszerűségi mutatója tavaly év végén kezdett zuhanni, és áprilisig 32 százalékpontra süllyedt. A nyár végi látványos emelkedést az elemzők Sarkozy intenzív diplomáciai tevékenységével magyarázzák. Az államfő ugyanis az Európai Unió soros elnökeként aktív szerepet vállalt a grúz-orosz konfliktus rendezésében. A felmérés azt mutatja, hogy Sarkozyről elsősorban saját, jobboldali táborában és a munkásrétegek körében javult a vélemény.

Ezzel párhuzamosan az ellenzéki választók körében Ségolene Royalnak, a tavalyi elnökválasztás baloldali vesztesének népszerűségi mutatója 12 pontot esett a nyár folyamán. A volt elnökjelölt 47 százalékkal messze elmarad szocialista riválisaitól, akik közül továbbra is Párizs főpolgármestere, Bertrand Delanoe áll az élen 66 százalékos tetszési indexszel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik