Nagyvilág

Bolívia felkerült a drogfeketelistára

George Bush amerikai elnök szerint Bolívia, Mianmar és Venezuela az utóbbi 12 hónapban bizonyíthatóan nem teljesítette a nemzetközi kábítószer-ellenes megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Mianmar és Venezuela már 2007-ben is szerepelt a feketelistán, Bolívia, a világ harmadik legnagyobb kokatermelője azonban most került fel először. A listára kerülés általában együtt jár az amerikai támogatások megvonásával, ez alól csak a drogellenes programok és a humanitárius segélyek jelentenek kivételt.

A Fehér Ház szerint Bolívia nem lépett fel kellő határozottsággal a kokacserjék termesztése, valamint az illegális drogok előállítása és kereskedelme ellen, és nem záratta be a törvényellenesen működő kokapiacokat.

Az amerikai feketelistára a nagy kábítószer-termelőnek vagy fő tranzitútvonalnak számító országok kerülnek fel. Az ázsiai államok között Afganisztánon és Mianmaron kívül India, Laosz és Pakisztán szerepel, de megtalálható az afrikai Nigéria is. Feltűnően sok a latin-amerikai vagy karibi ország: Bolívia és Venezuela mellett a Bahama-szigetek, Brazília, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Haiti, Jamaica, Kolumbia, Mexikó, Panama, Paraguay és Peru.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik