Nagyvilág

A Néppárt felveszi soraiba a grúz kormányzó pártot

A kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt szerdán felveszi soraiba megfigyelői státusban a grúz kormányzó pártot - közölte Orbán Viktor kedden Brüsszelben.

A Fidesz elnöke a Néppárt elnökségi, majd kibővített vezetőségi ülésén vett részt. Elmondása szerint az Európai Néppárt a grúz kormánypárt felvételével adja meg a maga válaszát a grúz-orosz válságra.

Orbán szerint elfogadhatatlan, hogy egy hatalom továbbra is befolyási övezetekre akarja osztani a világot, mintha a huszadik században élnénk. Mint kifejtette, elutasítják az orosz elnöknek a napokban meghirdetett doktrínáját, miszerint Oroszországnak a saját területén kívül is biztonságizóna-igényei lehetnek.

Minden népnek és minden országnak joga van megválasztani saját társadalmi és szövetségi rendszerét, így “Grúziának joga van ahhoz, hogy ha úgy döntenek a grúzok, akkor a NATO-hoz csatlakozzon” – hangsúlyozta. Orbán Viktor megfogalmazása szerint a Néppárt “a történészekre bízza” annak eldöntését, kinek a hibájából alakult így a grúz-orosz konfliktus. Szerinte a lényeg az, hogy az előállt helyzet – vagyis hogy idegen ország katonái vannak egy szuverén ország területén – elfogadhatatlan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik