Nagyvilág

McCain és Obama sem tud receptet a Wall Street válságára

A két elnökjelölt kampányának fő témája immár a Wall Street krízise, amelynek mélységével kapcsolatban elemzők megjegyzik: az 1930-as évek nagy válságát is átélő, 158 éves Lehman Brothers és a 94 éves Merrill Lynch bank ítéltetik eltűnésre.

A Wall Street fekete hétvégéje és hétkezdete, az amerikai bankszektor rémálma után John McCain és Barack Obama, a republikánus és a demokrata párti elnökjelölt sem tud receptet ajánlani a pénzpiaci válságra, állapította meg a keddi The Washington Times.

Nem ajánlanak megoldást

Az elnökjelöltek közötti vita felerősödött, de egyiküknek sincs új javaslata. McCain – aki igyekszik eloszlatni azt a demokrata üzenetet, hogy nem ért a gazdasághoz – kifejtette, washingtoni tapasztalata miatt ő alkalmasabb a Wall Street-i mohóság és korrupció megfékezésére. McCain kedden magas szintű vizsgálóbizottság létrehozását javasolta az országot sújtó gazdasági válság kezelésére.

Obama viszont azt hangoztatja, a jelenlegi válságért a republikánus adminisztráció politikája a felelős, és McCain szinte ugyanazt képviseli. Azt ígérte, elnökként megsegítené a leginkább érintett középosztályt.

A neheze még hátravan

A The Washington Post előrejelzése szerint a bankválsággal sötétebb korszakba lép az Egyesült Államok gazdasága. Eddig az ingatlanpiaci- és hitelválság ellenére sikerült megőrizni a mérsékelt növekedést, ebben szerepe volt a szövetségi ösztönző csomagnak, mostantól azonban a növekedés nagyon le fog lassulni. Szakértők szerint a neheze még hátravan, és ha nem lesz is hirtelen csökkenés, a növekedés talán még hosszú évekig nagyon lomha marad.

Pánik és bizonytalanság

A The Wall Street Journal arról írt, hogy a pánikot New York és a világ túlélte. A pénzpiac megremegett, de nem omlott össze. Felfordulás következett be, továbbra is pánik és bizonytalanság uralkodik; a legfontosabb feladat a piacok megnyugtatása. Az újság szerint a válság alapvető oka a jelzálogpiac összeomlása volt, és amíg az ingatlanpiac nem stabilizálódik, a házak értéke csökken, nem lehet tudni, mekkorák a veszteségek, melyik pénzintézet van még veszélyben. A The Wall Street Journal szerint az új amerikai elnöknek jelentős, növekedést serkentő és a bizalmat helyreállító adócsökkentéssel kellene kezdenie hivatalát a recesszió megelőzése érdekében.

A The New York Times arról írt: a jelenlegi válság annak a szabályozásellenes ideológiának a hiányosságait is bebizonyította, amelynek Ronald Reagan elnöksége óta foglya Washington. A liberális lap szerint új szabályozás megalkotására és kikényszerítésére lesz szükség, de ez nem elegendő. Az országnak olyan új piaci távlat kell, amely számol “a gátlástalan kapitalizmus önromboló hajlamával és azzal, hogy ellenőrzés nélkül a Wall Streeten túl is komoly károkat képes okozni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik