Külföld

Veszélyes Thaiföldre utazni?

admin
admin

2008. 09. 15. 12:35

Eddig 23 ország – többek között Oroszország, Ausztrália, Kína és az Egyesült Államok – kormánya javasolta állampolgárainak, hogy a politikai helyzetre való tekintettel gondolják meg thaiföldi útjukat. A Magyar Külügyminisztérium nem tartja olyan veszélyesnek a helyzetet, hogy figyelmeztesse a Thaiföldre utazó állampolgárokat, de a helyzet változását figyelemmel kíséri – közölte az MTI-vel Szelestey Lajos külügyi szóvivő hétfőn.

A thaiföldi politikai zűrzavar erősen rányomja bélyegét az ország egyik legfontosabb bevételi forrására, az idegenforgalomra. A Thai Szállodaszövetség információja szerint az év hátralevő részére lekötött szállásoknak mintegy 40 százalékát mondták eddig vissza. Prakit Csinamurhong, a szövetség elnöke elmondta: a szükségállapot szeptember 2-i kihirdetése óta sok turista és üzletember döntött úgy, inkább elkerüli a zavargásokkal terhelt országot. A héten lezajlott 42. Bangkok Drágakő- és Ékszerkiállításon is kevesebb volt a résztvevő, mint korábban.

A Thai Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Csaroen Wangananont arról számolt be a sajtónak, hogy a minap mintegy 50 ezer kínai turista mondta le útját, emiatt 30 charterjáratot is töröltek. Becslése szerint az ő elmaradásuk 30 milliárd baht (körülbelül 147 milliárd forint) veszteséget jelenthet az idegenforgalomnak.

A csúcsszezonban, vagyis az év utolsó negyedében az előző évekhez képest legalább 10 százalékos forgalomcsökkenés várható. Ekkor keletkezik a bevételek 45 százaléka, azaz 400 milliárd baht, ami 1965 milliárd forintnak felel meg. Ezt akkor lehetne megakadályozni, ha a kormányszervek erős hirdetési kampányokat indítanának a legfontosabb országokban, mint Japán, Kína, Tajvan, Ausztrália, illetve az EU országai. Erre a jelenlegi politikai helyzetben alig lehet számítani, így a két szövetség saját költségen tervez turistatoborzó megmozdulásokat külföldön.

forrongó politika

Thaiföldön több hónapja folytat heves tüntetéseket az ellenzéki Népszövetség a Demokráciáért. Miután a szeptember 2-ra virradó éjjel egy halottat és több súlyos sérültet követelő összetűzés volt. Szamak Szundaravedt miniszterelnök Bangkokban és a környékén szükségállapotot hirdetett ki, ami változatlanul érvényben van. A politikai megmozdulások eddig a főváros csak bizonyos területére korlátozódtak, azonban több, a turistaforgalom szempontjából fontos vidéki repülőteret is blokád alá vettek a tüntetők. Emiatt több ezer külföldi csak késve tudott hazautazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.