Nagyvilág

Tagadják a pedofíliát az ausztrál katolikus iskola tanárai

Egy előkelő ausztráliai katolikus iskola volt alkalmazottai ártatlannak mondták magukat egy Sydney közeli város bírósága előtt az ellenük felhozott pedofília vádpontjaiban.

A 66 éves John Gaves vincés rendi barát, a 65 éves Peter Dwyer, jelenleg is gyakorló pap, és a már nyugalmazott lelkész, az ugyancsak 65 esztendős Brian Spillane több mint száz vádpont miatt állt bíróság elé a Sydney-től 200 kilométerre lévő Bathurst városában.

Az őket vádoló sértettek azt állították, hogy a St. Stanislaus College több fiúnövendékét zaklatták szexuálisan a 70-es és 80-as években: szexuális aktusra kényszerítették őket a késő esti ima és a közös éneklési összejövetelek során. Az egyik vádló szerint erőszakos nemi közösülést is elkövettek a vádlottak, és szemtanúja volt annak, hogy több mint hatvan diáktársát erőszakolták meg.

A vádlottak védője azt bizonygatta, hogy a vádlottak panaszai tudományos szempontból vitatható emlékezetterápiás eljárások eredményein alapulnak. Az ügyvéd, aki egy személyben látja el a három vádlott védelmét, boszorkányüldözésnek nevezte a bírósági eljárást. Utalt emellett arra, hogy mindhárom védence büntetlen előéletű, jó jellemű ember.

Az ügyész viszont azzal érvelt, hogy egyre több esetre derül fény, újabb és újabb sértettek kerülnek elő, akik a vádlottakra vallanak. A három vádlottat egyelőre óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A bíróság előtt legközelebb november 10-én kell megjelenniük.

XVI. Benedek pápa nyári ausztráliai látogatása alkalmával mélyen elítélte egyházi személyek szexuális eltévelyedéseit, és bocsánatot kért mindazoktól, akik ilyen bűnök áldozataivá váltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik