Külföld

“Kulturális aktivisták” lopták el Goya műveit

admin
admin

2008. 09. 15. 12:31

Az eddig ismeretlen S-11 Szabad Művészet Kommandó elnevezésű szervezet vállalta magára Francisco Goya XVIII. századi spanyol festő és grafikus egy felbecsülhetetlen értékű rézkarcának elrablását egy bogotai kiállításról.

A kolumbiai fővárosban rendezett Goya-tárlaton a Háború borzalmai című sorozat 80 darabját állították ki. A Szomorú sejtelem című munka a múlt héten kedden tűnt el. A kiállítást rendező Gilberto Alzate Avendano Alapítvány helyi idő szerint vasárnap jelentette be, hogy levelet kaptak, amely szerint az S-11 vállalta magára a képrablást.

„Goya, műved visszatért a harcba. Goya nem halt meg, küzdelme folytatódik. Rézkarca szétszakítja a múzeumok pókhálóját és beleveti magát a jelenkor csatájába. A kép a mi kezünkbe került” – idéz az állítólagos képrablók szövegéből az alapítvány közleménye.

Ala María Alzate, az alapítvány igazgatója szerint nem ismert, hogy a szervezet egyáltalán létezik-e, és van-e köze a 180 éve halott mester munkájának eltüntetéséhez. Csak annyi bizonyos, hogy a szöveg stílusa hasonlít az M-19 elnevezésű, már feloszlott baloldali forradalmárcsoport 1974-es keltezésű leveléhez, amelyben Simon Bolivár dél-amerikai szabadságharcos Bogotában őrzött kardjának elrablását vállalta magára.

Az El Tiempo című lap tudósítása szerint a mostani levél anonim szerzői a túl magasnak tartott belépti díjat kifogásolták. A 80 alkotást a művész szülőhelyén, a spanyolországi Fuendetodosban működő Goya-múzeum kölcsönözte a bogotai alapítványnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.