Nagyvilág

Greenspan évszázados válságról beszél

Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elő, és amely több mint valószínűleg recesszióhoz fog vezetni - jelentette ki vasárnap Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltő amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) előző elnöke.

Greenspan azt mondta, ilyen mértékű válságot egész karrierje során nem látott, és a krízis további hatással lesz az ingatlanpiacra.

“Mindenekelőtt ismerjük be, hogy ilyen minden 50 évben, valószínűleg évszázadonként egyszer fordul elő” – mondta az ABC televíziónak.

A tekintélyes szakember úgy fogalmazott: “Kétség sem fér hozzá, hogy ez a folyamat kezd felülmúlni mindent, amit láttam, és még nincs megoldás, még folytatódik”.

Greenspan szerint ez a mély pénzügyi válság bizonyosan egy sor olyan eseményt fog kiváltani az egész világban, amely stabilizálja majd a rendszert.

Greenspan már kevesebb mint 50 százalék esélyt lát arra, hogy az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót.

A volt Fed-elnök azt jósolta, hogy a válság több nagy pénzintézet csődjéhez fog vezetni. Szerinte ez önmagában még nem gond, minden attól függ, hogyan kezelik a helyzetet, miképpen irányítják a bankok felszámolását. “Valójában nem kell minden egyes intézetet megvédeni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik