Nagyvilág

Felháborodtak a franciák a pápa látogatásán

Viták kereszttüzébe került XVI. Benedek pápa látogatása Franciaországban. Az egyház és az állam szétválasztására különösen érzékeny francia közvélemény megkérdőjelezi a rendkívüli biztonsági intézkedések és a megkülönböztetett figyelem szükségességét.

XVI. Benedek 2005-ös megválasztása óta hivatalosan először tett látogatást Franciaországban hétvégén. Nicolas Sarkozy francia államfő személyesen fogadta az egyházfőt a párizsi Orly reptéren, ahonnan rendőri konvoj kíséretében egyenesen az elnöki palotába kísérte. A másfél órás személyes találkozót követően a délutánt XVI. Benedek pápa már a Notre Dame előtt egybegyűlt hívőknek szentelte, vasárnap pedig az Invalidusok előtti téren misézett 250 ezer ember előtt. A háromnapos látogatás utolsó állomása Lourdes városa.

Különleges intézkedések

A rendőri erők hetek óta készülődnek a helyszínek biztosítására, csak Párizsban e célból 9200 egyenruhást mozgósítottak, köztük rendőri és különleges erőket is. A rendőrség kérésére a belvárosban számos utcát és metróállomást lezártak az autós és a gyalogosforgalom elől. A rendőrség munkáját több száz önkéntes segíti vizet osztogatva az egybegyűlt tömegnek.

„Pozitív laicizmus”

Nicolas Sarkozy elnök ismét kifejtette véleményét a „pozitív laicizmusról”.„Teljesen természetesnek tartom, hogy egy laikus állam párbeszédet folytasson a vallásokkal, különösen a katolikus vallással, mellyel hosszú idők óta közös történelemben osztozunk” – hangsúlyozta a francia elnök.

XVI. Benedek Párizsban (Fotó: Medovarszki Tamás)

XVI. Benedek Párizsban (Fotó: Medovarszki Tamás)

Az államfő szavai sok politikus és civilszervezet számára aggodalomra adnak okot, Franciaországban ugyanis a laikus állam elve szerves részét képezi a köztársasági eszmének – erről egy az állam és az egyház szétválasztásáról szóló 1905-ös törvény rendelkezik.

Több politikus is zúgolódott a kiemelt fogadtatás miatt, „Normálisnak találom, hogy a pápát fogadták a repülőtéren, de kevésbé vagyok híve az egyházfő látogatásának az Élysée palotában … az államot nem szabad összekeverni a vallással” – nyilatkozta az RTL-nek François Bayrou, a MoDem párt elnöke.

François Hollande, a szocialista párt első embere árnyaltabban fogalmazott: „Legitimnek és logikusnak tartom, hogy a pápát az államfő fogadja, de nem szabad azt a benyomást kelteni, hogy a katolikus vallással kivételezünk”. Válaszul Sarkozy pártja, az UMP „Franciaország keresztény közösségének megsértésével” vádolta az ellenzéket.

Civilszervezetek is tüntettek

Szombaton az Act-Up nevű, AIDS-ellenes küzdelmet népszerűsítő szervezet szervezett tüntetést a Sacré Coeur-bazilika környékén „az óvszer életet ment” feliratú transzparensekkel. A szervezet végzetesnek nevezte a pápa állásfoglalását az óvszer használatának tilalmával kapcsolatban egy olyan világban, ahol ez a halálos betegség évente több százezer emberáldozatot követel.

Péntek este pedig megközelítőleg 500 ember – köztük a Forradalmi Kommunista Liga tagjai – szintén tüntetést szervezett Párizsban az egyház politikától való távolmaradását és az abortuszhoz, valamint a fogamzásgátló szerekhez történő ingyenes hozzájutást követelve.

Van még kiket meggyőzni

Az OpinionWay közelmúltban végzett felmérése szerint a franciák 62 százaléka úgy gondolja, a pápa jelenlegi látogatása csak a katolikus hívőket érinti. XVI. Benedek pápa eddigi tevékenységével a franciák mindössze 20 százaléka elégedett. Az emberek többsége szerint pedig az emberi jogok védelméért és a társadalmi igazságosság előmozdításáért tett erőfeszítései elégtelennek bizonyultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik