Nagyvilág

200 megfigyelőt küld az EU Grúziába

Az Európai Unió még október elsejéig a grúziai ütközőövezetbe kíván küldeni kétszáz megfigyelőt - erősítette meg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszel korábban megfogalmazott szándékát hétfőn délelőtt, közvetlenül az uniós külügyminiszterek tanácskozását megelőzően.

Uniós diplomaták korábbi közlése szerint az EU-külügyminiszterek meg kívánják fogalmazni azon igényüket, hogy fegyvertelen megfigyelőik mozgástere kiterjedjen egész Grúziára, beleértve az elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát is. A gyakorlatban azonban erre csak akkor nyílik mód, ha ebbe a szakadár területeket elismerő – és katonailag ellenőrző – oroszok is beleegyeznek.

Az EU vezetői a múlt hétfőn megállapodtak Moszkvával az orosz erőknek a háború előtti vonalak mögé történő visszavonásában és a nemzetközi megfigyelők létszámának növelésében.

Elfogadhatatlan

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár azonban – aki ezen a napon kezd grúziai látogatást – sajtónyilatkozatában elfogadhatatlannak minősítette az EU-orosz-megállapodást.

Azzal érvelt, hogy az oroszoknak eszük ágában sincs helyreállítani a status quót: Dél-Oszétiában és Abháziában több ezerrel nagyobb létszámú erőt kívánnak állomásoztatni a jövőben, mint az augusztusi harcok előtt.

Szerbia, Zimbabwe

Brüsszeli elemzők szerint elképzelhető, hogy az uniós külügyminiszterek tanácskozásán szó lesz a NATO-főtitkár részéről az EU-t ért bírálatról is.

A brüsszeli külügyminiszteri tanácskozáson arról is döntenek, életbe léptessék-e Szerbiával a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat előmozdító átmeneti megállapodást.

Javier Solana közölte újságírókkal, hogy a Zimbabwéban létrejött belpolitikai megállapodás fényében az unió egyelőre nem hoz újabb döntést az afrikai országgal szembeni szankciók ügyében, hanem kivár, és figyelemmel kíséri a zimbabwei fejleményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik