Nagyvilág

Texasban tombolt Ike

Súlyos károkat okozott szombaton az Ike hurrikán a texasi partvidéken, s legalább 4,5 millió ember maradt áram nélkül miatta. A vihar leállásra kényszerítette az Egyesült Államok olajfinomító-kapacitásának mintegy ötödét.

A felhőszakadással kísért szélvihar nyomán házak ezrei kerültek víz alá és rongálódtak meg, a lezúduló víztömeg utcákat mosott alá, néhány épületben tűz ütött ki. Houstonban, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában ablaküvegek törtek ki és a kétmilliós metropolisban is lakástüzekhez riasztották a tűzoltókat. A legnagyobb fejtörést mégis az a több ezer ember okozta a hatóságoknak, akik nem engedelmeskedtek az evakuálási felszólításoknak.

Sokan otthon maradtak

Houston környékének alacsonyan fekvő, part menti területeiről már pénteken kimenekítettek csaknem egymillió lakost, de minden figyelmeztetés ellenére a partnál lévő négy kerületben mégis mintegy 140 ezren házaikban maradtak. Néhányan azóta már kétségbeesetten kérték, hogy menekítsék ki őket. A 911-es segélyhívószámon 24 órán belül 1250 segélykérés futott be. Houstonban és környékén mintegy 3 millió ember lakásában nincs áram.

A tűzoltóságot már szombatra virradó éjszaka be kellett vetni, mert a Houston közelében fekvő, 60 ezres Galveston településen csaknem 300 ember az utolsó pillanatban döntött az evakuálás mellett.

Derékig ért a víz Houstonban (fotó: MTI/EPA)

Derékig ért a víz Houstonban (fotó: MTI/EPA)

Leálltak az olajfinomítók

A vihar, amely leállásra kényszerítette az Egyesült Államok olajfinomító-kapacitásának mintegy ötödét, a szigetre épült városnál óránként 175 kilométer erejű széllel tört be a szárazföld fölé, így az országos hurrikán központ a 2-es kategória felső határára sorolta be az összesen öt fokozatú riasztási skálán.
A forgószél szeme közvetlenül Galveston felett vonult át, ahol a hatalmas hullámok átcsaptak az 5,2 méter magas rakparton, amelyet azután építettek, hogy egy hurrikán 1900-ban 8 ezer ember halálát okozta a városban. Galveston utcáin derékig ért a víz, a heves szélben fák és villanypóznák törtek ketté és legalább három ház kigyulladt.

Már gyengül a hurrikán

Houstonban a viharos széllökések miatt kitört néhány üvegtábla a belvárosi felhőkarcolókon, az utcákra üvegszilánkeső hullott. Néhány házban itt is lángok csaptak fel, de a tűzoltók az utcákon hömpölygő vízár miatt nem tudtak kivonulni: helyenként két méter magasan állt a víz. Az Ike, amely kezdetben közvetlenül Houston felé tartott, később irányt váltott és a metropolistól kissé távolabb, északkeleti irányba haladt tovább Arkansas felé. Közben vesztett erejéből: már csak egyes fokozatú hurrikánnak számít.

George Bush amerikai elnök gyors segítséget ígért szűkebb pátriájának, Texasnak és az ítéletidőtől sújtott más területeknek. A legsürgetőbb feladatnak azt nevezte, hogy ivóvízzel lássák el az érintett körzetek lakóit. Bejelentette, hogy Michael Chertoff belbiztonsági miniszter még aznap a katasztrófa sújtotta területekre utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik