Nagyvilág

A palesztin elnök 2010-ig maradna

Mahmúd Abbász palesztin elnök a Háárec című izraeli lapban vasárnap megjelent interjúban közölte, hogy 2010-ig hivatalban marad. Ez a döntés bizonyára felszítja a feszültséget Abbász és az iszlamista Hamász között. Az utóbbi ádázul ellenzi a béketárgyalásokat Izraellel.

Az Abbász vezette, a Hamásznál mérsékeltebb Fatah mozgalom azt hangoztatja, hogy a parlamenti és az elnökválasztást egyszerre kell megrendezni 2010-ben. A Hamász szerint – amely a 2006-os törvényhozási választásokon legyőzte a Fatahot – a 2005 januárjában megválasztott Abbász mandátuma 2009. január 9-én jár le.

Ha 2010-ben lenne a következő megméretés, az elnöknek több ideje maradna a béketárgyalásokra Izraellel. Mindenesetre kijelentette: túl korai még megmondani, hogy indul-e majd újra az elnöki posztért. Abbász bármilyen egyoldalú lépése válaszra készteti a Hamászt, amelynek vezetői már most közlik, hogy jövő január után nem tekintik őt elnöknek.

A Hamász tavaly júniusban szerezte meg az ellenőrzést a Gázai övezet fölött, kiszorítva onnan a Fatah erőit. Válaszul Abbász feloszlatta a Hamász vezette kormányt, és újat nevezett ki Ciszjordániában, ahol a Fatah az úr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik