Nagyvilág

Öt magyar jelölt a szlovéniai választásokon

Öt jelölt indul Szlovéniában a jövő vasárnap esedékes parlamenti választásokon az egyetlen magyar nemzetiségi képviselői posztért.

A Muravidéken élő magyar kisebbséget a ljubljanai parlamentben az állam függetlenné válása (1991) óta Pozsonec Mária képviseli, aki a mostani választásokon újra megméretteti magát. Indul a voksoláson Göncz László, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet korábbi igazgatója; Halász Albert, a magyar nyelvű rádió és televízió műsorok volt programigazgatója; Pozsgai Horvat Olga orvos, valamint Szomi János üzletember, aki a független jelöltek mellett egyedüliként párttámogatással, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) jelöltjeként vesz részt a választásokon.

A szlovéniai magyarok hetilapjának, a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet által kiadott Népújságnak a legújabb számában közzétették az intézet által készíttetett közvélemény-kutatás eredményét. A magyar nemzetiségű választópolgárok telefonos megkérdezésén alapuló, szeptember 5-én készült felmérés szerint Göncz László és Pozsonec Mária azonos, mintegy 20-20 százalékos támogatottsággal esélyes a szlovén alkotmány alapján nemzetiségi kérdésekben vétójoggal rendelkező képviselői posztra.

A választójoggal rendelkező magyarok 1,65 százalékának megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatási eredmények szerint a válaszadók többsége elmegy jövő vasárnap szavazni. Az erre a kérdésre igennel válaszoló, mintegy 63 százaléknyi választópolgár, valamint a csaknem 17 százaléknyi bizonytalan szavazó közül a legtöbb megkérdezett – 34,4 százalék – azonban még nem tudja, melyik nemzetiségi jelöltre adja voksát.

A megkérdezett magyar nemzetiségű választópolgárok több mint fele nem döntötte még el azt sem, hogy melyik pártra szavaz, akik azonban már határoztak, legtöbben, közel 14 százalékos arányban a jelenleg kormányzó SDS-re adják le voksukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik