Nagyvilág

Lezuhant egy Boeing Oroszországban

Lezuhant egy utasszállító repülőgép az oroszországi Permben vasárnap hajnalban. A balesetnek nincs túlélője, az utasok között hét gyermek volt. Huszonegy külföldi állampolgár is utazott a gépen, de magyar nem.

Az Aeroflot orosz légitársaság közlése szerint egyik leányvállalata, az Aeroflot-Nord üzemeltette a szerencsétlenül járt 821-es számú, Moszkvából Permbe tartó járatot. Irina Danyenberg, az Aeroflot szóvivője egy televíziós hírműsorban közölte, hogy 82 utas, köztük hét gyermek, valamint hatfős személyzet volt a Boeing-737-es típusú repülőgépen. Az utasok között kilenc azeri, öt ukrán, és egy-egy amerikai, francia, török, svájci, német, olasz és lett állampolgár is volt.

Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy a géppel 82 utas és ötfős legénység utazott. Vlagyimir Markin, az orosz főügyészség mellett működő nyomozati bizottság képviselője viszont 83 utasról és ötfős legénységről beszélt.

Nem sikerült a kényszerleszállás

A Boeing közép-európai idő szerint vasárnap este 23 óra 10 perckor szállt fel a moszkvai Seremetyjevo-1 repülőtérről, s két óra múlva, leszállás közben szakadt meg a kapcsolat a repülő és az irányító torony között. A gép ekkor 1800 méteres magasságban repült. A repülőgép Perm határán, lakatlan területre zuhant, majd felrobbant és kigyulladt. A roncsokat megtalálták, és a tűzoltók lokalizálták a tüzet.

A repülőgép egyik roncsa (fotó: MTI/EPA)

A repülőgép egyik roncsa (fotó: MTI/EPA)

Helyi források közlése szerint a repülőgép kényszerleszállást próbált meg végrehajtani. A becsapódás következtében ötszáz méter hosszúságban megrongálódott a transzszibériai vasútvonal, amelynek az 1436-os kilométerénél fekszik Perm. A repülő roncsai négyezer négyzetméternyi területen szóródtak szét. Andrianova korábban arról számolt be, hogy az előzetes adatok szerint a földön senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek.

Medvegyev is intézkedett

Szergej Sojgu, a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes miniszter tájékoztatta a katasztrófáról Dmitrij Medvegyev elnököt, aki azonnal a helyszínre küldte Igor Levityin közlekedési minisztert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik