Nagyvilág

Heves lövöldözés Türkmenisztán fővárosában

Ismeretlen fegyveresek és rendőrök összecsaptak Türkmenisztán fővárosában a szombatra virradó éjjel. A lövöldözésben legalább húsz rendőr életét vesztette - közölte a türkmén ellenzék egyik internetes honlapja szemtanúkra és egy türkmén diplomáciai forrásra hivatkozva.

A Borisz Sikmuradov volt külügyminiszter, a Türkmenisztáni Demokratikus Népi Mozgalom alapítója által 2001-ben elindított, gundogar.org című honlap egy névtelenül nyilatkozó diplomatát idézett, aki szerint a rendőrök “egy vallási, feltehetően iszlamista szélsőséges csoport” tagjaival csaptak össze. Meg nem erősített hírek szerint a biztonsági erők legalább húsz tagja elesett, több fegyverest pedig letartóztattak.

Szemtanúk elmondása szerint az éjjel kezdődött heves lövöldözés még délelőtt is tartott. A helyszínt, Asgabat északi részét körülzárta a rendőrség, az utcákon páncélozott járművek cirkáltak.

A volt szovjet köztársaságban szigorúan ellenőrzik az információkat, és az állami hírközlő eszközök említést sem tettek a lövöldözésről. Az ellenzékieket száműzték külföldre, többük ellen büntetőjogi vizsgálatot indítottak. A kőolajban és földgázban gazdag, Iránnal és Afganisztánnal is szomszédos országban a lakosság túlnyomó többsége muzulmán vallású, de iszlám erőszakról gyakorlatilag soha nem hallani.

Gurbanguly Berdimukhammedov államfő szombat reggel az ország nyugati részébe, a Kaszpi-tengerhez utazott. Az ellenzék szerint Berdimukhammedov – a 2006-ban meghalt diktátor, Saparmurat Niyazov elnök utódja – nem váltotta be a demokratikus változásokhoz fűzött reményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik