Nagyvilág

Potiból is elvonultak az oroszok

Kivonta katonáit az orosz hadsereg szombaton a grúziai Poti térségéből, betartva azt a szeptember 15-i határidőt, amelyet a kivonulás első szakaszának végrehajtására vállalt Moszkva a grúziai konfliktus lezárásáról az Európai Unióval kötött egyezségben.

A brit hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az orosz katonák páncélozott szállító harcjárműveken (PSZH) és teherautókon távoztak a fekete-tengeri kikötőváros határában kiépített állásaikból, amelyeket a Grúziával vívott augusztusi fegyveres konfliktus után állítottak fel.

A tudósító szerint a kivonuló orosz alakulatok, útban a közeli Szenaki városa felé, további három megfigyelő posztot is felszámoltak.

Előzőleg egy orosz katona úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy Abháziába mennek, és útközben konvojba rendeződnek a többi grúziai megfigyelő posztot elhagyó orosz alakulattal – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az Európai Unió Nicolas Sarkozy francia államfő által vezetett küldöttsége hétfőn írt alá emlékeztetőt Moszkvában a grúz-orosz fegyveres konfliktus lezárásáról annak a tűzszüneti tervnek a nyomán, amelyet Sarkozy augusztus 12-én fogadtatott el a szemben álló felekkel.

A dokumentum előirányozta, hogy hét napon belül minden orosz békefenntartó erőt kivonnak a grúziai Poti és Szenaki városok között felállított öt orosz megfigyelő posztról.
A kivonás négy napja, kedden kezdődött el az egyik Ganmuhuri település közele állás felszámolásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik