Nagyvilág

Földön maradhatnak az Alitalia gépei

Az olasz Alitalia légitársaság gépei vasárnap még közlekednek, de hétfőtől üzemanyag hiányában már nincs garancia azok elindulására - a légitársaság szakszervezetei szerint ezt közölte Augusto Fantozzi, a céghez a kormány által kinevezett csődbiztos.

A kassza kiürült és a hitelezők nem fognak több üzemanyagot szállítani – idézték Fantozzit. A csődbiztos szerint hacsak nem születik megállapodás az utolsó pillanatban az Alitalia megmentéséről, hétfőtől kénytelen lesz beindítani az elbocsátások folyamatát.

Fantozzi utóbb egy közleményben cáfolta, hogy ilyen vészjósló kijelentéseket tett volna. Annyit azonban elismert, hogy tájékoztatta a szakszervezeteket: nehézségek vannak az üzemanyag-ellátásssal, amely egyes járatok szempontjából kockázatot jelent.

Kilenc szakszervezet

Fantozzi szombat délutánra Rómába összehívta az olasz légitársaság kilenc szakszervezetének képviselőit, hogy egy utolsó kísérletet tegyenek a cég sorsáról folyó tárgyalások kimozdítására a holtpontról, s ezzel elkerüljék az Alitalia teljes csődjét.

Az Alitalia megmentésére kidolgozott szanálási terv értelmében a cég egyes egységeit, amelyek mintegy 400 millió euró értékűek, értékesítenék. Olasz befektetői csoport venné át a megmaradó Alitalia-részeket és működtetné az “új Alitalia” 153 repülőgépből álló flottáját. A szakszervezetek viszont elutasítják a tervvel együtt járó bér- és szabadságcsökkentést, valamint az olasz befektetői kör által ajánlott új munkaszerződéseket.

Erre reagálva a befektetők pénteken közölték: nem folytatják tovább a tárgyalásokat. Ugyanakkor javaslatukat egyelőre nem vonták véglegesen vissza, ami elvileg még lehetőséget ad a további egyezkedésre.

Utolsó esély

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szombaton Bari városából visszasietett Rómába, hogy a kormány kulcsminisztereivel tárgyaljon az Alitalia ügyéről. Berlusconi azt közölte, mindent megtesz majd, hogy megmentse a légitársaságot az összeomlástól. Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter 50 százalékos esélyt adott a cég túlélésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik