Külföld

432 kínai csecsemőt betegített meg a szennyezett tápszer

admin
admin

2008. 09. 13. 14:16

Az eddigi adatok szerint 432 csecsemő betegedett meg Kínában a forgalomból minap kivont szennyezett csecsemőtápszertől - közölte szombaton a kínai egészségügyi minisztérium.

“Súlyos élelmiszerbiztonsági baleset történt” – ismerte el pekingi sajtóértekezletén Kao Csiang (Gao Qiang), a tárca egyik vezető tisztségviselője.

Elmondása szerint a kormány termelésének leállítására utasította a Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját, miután az első vizsgálatok beigazolták, hogy a Sanlu készítményeibe került melamin – egy műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer – okozta a csecsemőknél fellépő vesekőképződést, amibe egyikük bele is halt csütörtökön.

Beismerték

A Hopej (Hebei) tartományban bejegyzett Sanlu Group, amely részben az új-zélandi Fonterra Co-operative Group tejipari óriáscég tulajdonában van, a héten már beismerte az általa gyártott gyermektápszer szennyezettségét, és 700 tonnányi tejporkészítményét kivonta a forgalomból. Az azonban csak most vált ismeretessé, hogy a készítmény a péntekig összesített adatok szerint több száz gyermeket betegített meg.

Az egészségügyi tárca szóvivője pénteken közölte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni. A minisztérium országos intézkedés keretében jelentéstételre, vizsgálatok és kezelések azonnali megszervezésére sürgette a helyi hatóságokat.

Az űrhajósokat is ellátták

A Sanlu Group tejporát Kínában Sanlu Bei Bei Infant Powder néven forgalmazzák. A cég, amely napi 6800 tonna tejet termel, a kínai tejpor piac 18 százalékát ellenőrzi. A vállalat közreműködik a kínai űrhajósok ellátásában is.

Kao Csiang a sajtónak szombaton leszögezte, hogy a termék csak Kínában és Tajvanon volt hivatalos forgalomban, és egyetlen külföldi országba sem exportálták. Az ügy ezzel együtt ismét ráirányította a nemzetközi piacok figyelmét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira.

Becsempészhették

Az amerikai hatóságok már csütörtökön felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyerektápszereket, feltételezve, hogy a Sanlu termékei csempészés útján bejuthattak az ottani helyi kínai piacokra.

A közelmúltban már számos más esetben (fertőzött fogkrém, tenger gyümölcsei, hibás gyerekjátékok) támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és kényszerültek a kínai hatóságok arra, hogy felülvizsgálják a termékbiztonsági rendszert.

A szennyezést okozó melamin vegyület nemrégiben érintett volt már egy nagyszabású egyesült államokbeli állateledel-visszahívásban is. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal megtiltotta olyan állateledelek forgalmazását, amelyek Kínából származó, melaminnal szennyezett búzaglutént és rizsfehérje koncentrátumot tartalmaztak.

Ide nem jött

Az eset kapcsán a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén-, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna.

Az Európai Bizottság mindazonáltal arra kérte a tagállamokat, hogy a kérdéses vegyületekre vonatkozóan vessék vizsgálat alá a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező élelmiszer-szállítmányokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.