Nagyvilág

Vesekövet okoz egy kínai gyerektápszer

A kínai kormány komoly büntetést helyezett kilátásba azután, hogy kiderült: az egyik legnagyobb tejipari vállalatnak 700 tonna tejport kellett kivonnia a forgalomból, mivel az vesekövet okozott csecsemőknél. Az ügy ismét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira irányította a nemzetközi figyelmet.

Az amerikai hatóságok az eset kapcsán felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyerektápszereket, holott az információk szerint a fertőzött tápszerekből hivatalos csatornákon nem kerülhetett termék az Egyesült Államokba. Csempészés útján azonban bejuthatott az áru főként a helyi kínai piacokra. Egy új-zélandi vállalat, amely résztulajdonosa az érintett kínai cégnek, közölte, hogy tudomása szerint a tejport nem exportálták Kínából.

A Sanlu Group Co., Kína első számú tejporgyártója rendelte el a termék-visszahívást, miután a tejpor hatására 50 bébinél képződött vesekő, és egyikük meg is halt – jelentette az Új-Kína hírügynökség. A Sanlu által elvégzett tesztek kimutatták, hogy a tejpor melamint, a műanyagok gyártásánál használatos vegyszert tartalmazott. A pekingi egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni.

A közelmúltban számos esetben – fertőzött fogkrém, tenger gyümölcse, hibás gyerekjátékok – támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és késztették az esetek arra a kínai hatóságokat, hogy vizsgálják felül a termékbiztonsági rendszert.

A Sanlu-gyár tejporát Kínában Sanlu Bei Bei Infant Powder néven forgalmazzák. A cég, amely napi 6800 tonna tejet termel, a kínai tejporpiac 18 százalékát ellenőrzi. A vállalat részt vesz a kínai űrprogramban is, tejporral látja el az űrhajósokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik