Nagyvilág

Putyin durva kijelentést tett

"Képen vertük az agresszort" - így jellemezte a Grúziával szembeni orosz katonai akciót nyugati újságírókkal folytatott beszélgetésén Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki ismét kilátásba helyezte Csehország és Lengyelország "célba vételét" az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése esetére.

A legnagyobb brit liberális napilap, The Independent pénteken közölt részletes ismertetése szerint a Szocsiban tartott három és fél órás sajtóebéden Putyin kijelentette: Grúzia rakétákkal, harckocsikkal, nehéztüzérséggel és szárazföldi csapatokkal támadta meg Dél-Oszétiát. A kormányfő szerint ha erre Oroszország nem reagál, azzal olyan benyomást keltett volna, mintha “vérző orral, fejét lógatva” tűrné a fejleményeket. – Mit vártak tőlünk? Azt, hogy kőhajító gépekkel válaszolunk? Úgy vertük képen az agresszort, ahogy azt minden katonai szakkönyv előírja – idézte Putyint a brit lap.

Medvegyev döntött

A The Independent szerint a politikus dühösen reagált azokra a vádakra, hogy Oroszország aránytalan erőt alkalmazott Grúziával szemben. Putyin azt mondta: az orosz hadsereget csak 36 órával az első grúz támadás után vezényelték Dél-Oszétiába. A miniszterelnök nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a katonai beavatkozásról, valamint a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismeréséről szóló összes döntést a jelenlegi orosz államfő, Dmitrij Medvegyev hozta meg.

A The Indepedent szerint Putyin végig fontosnak tartotta annak egyértelművé tételét, hogy a hatalom Medvegyev kezében van, tekintettel azokra a hazai és külföldi spekulációkra, hogy az új elnököt “ő kreálta”.

Lesz válaszlépés

Az Egyesült Államok által tervezett kelet-európai rakétavédelmi rendszerről az államfőből lett miniszterelnök kijelentette: Oroszország “azonnal célba veszi” Lengyelországot és Csehországot, amint a rendszer elemei e két országban megjelennek. Az orosz kormányfő szerint még mindig van esély a rakétarendszer üzembe helyezésének elkerülésére. Vlagyimir Putyin felszólította az érintetteket, hogy ne szítsanak fegyverkezési versenyt Európában, mert “erre nincs szükség”.
Ukrajna NATO-tagságáról azt mondta, hogy ezt még az ukrán lakosság többsége sem támogatja. Oroszország erősen ellenzi Ukrajna belépését a NATO-ba – tette hozzá.

A The Independent szerint azonban most első ízben Putyin kijelentette azt is: ha az ukrán nép ezt megszavazza, “akkor legyen … ez az ő döntésük lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik